Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/41-arig-man-doms-for-mordet-pa-kvinna-i-hokarangen/

STHLM

41-årig man döms för mordet på kvinna i Hökarängen

Det var i slutet av maj 2016 som kvinnan hittades delvis nedgrävd i ett skogsparti i Hökarängen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den unga afghanska kvinnan hittades död under ett lager mossa i Hökarängen i maj 2016. Nu döms hennes tidigare make, en 41-årig man från Afghanistan, för att ha mördat kvinnan. Straffet blir 18 års fängelse.

Rätta artikel

Under en promenad i ett skogsparti i Stockholmsförorten Hökarängen i slutet av maj 2016 gjorde en man ett makabert fynd när han hittade den döda kroppen av en ung kvinna. Kroppen låg delvis täckt av ett lager mossa. 

Hennes dåvarande make, en nu 41-årig man som är medborgare i Afghanistan, misstänktes kort därefter för att ha mördat kvinnan

41-åringen döms nu till 18 års fängelse för att ha mördat kvinnan, enligt en dom i Södertörns tingsrätt på fredagsförmiddagen. Mannen döms också till att utvisas ur Sverige.

Den unga kvinnan kom till Sverige i september 2015 och uppgav då att hon var 16 år gammal. Men kammaråklagare Tomas Malmenby har tidigare uppgivit att hon troligen var minst ett par år äldre. Flickan var också redan gift med 41-åringen när hon kom till Sverige, och mannen hade sedan flera år tillbaka då uppehållstillstånd i Sverige.

Kvinnan bodde på ett HVB-hem när hon den 19 mars 2016 anmäldes försvunnen. Hon hade, enligt fredagens dom, då redan varit försvunnen sedan den 17 mars – två dagar tidigare. Först drygt två månader senare hittades hennes döda kropp.

Av domen framgår att den nu fällde 41-åringen erkänner att han reste med tåg till Stockholm den 17 mars och ringde kvinnan ett stort antal gånger. I domen framkommer också att mannen ska ha ringt fler än 200 samtal till kvinnans telefon den 17 mars. Även under månaderna dessförinnan ska mannen ha ringt mycket till henne – ibland 30–60 samtal per dag. Analyser visar också att hans telefon den 17 mars successivt närmade sig kvinnans telefon tills de till slut kopplade upp mot samma mast. Därefter användes inte kvinnans telefon något mer. 

Motivet bakom mordet ska enligt tingsrätten vara att kvinnan ville leva ett liv som en ”vanlig västerländsk tjej”. Hon hade också en pojkvän som hon ville fortsätta träffa. 

– Som jag har förstått det ville hon inte längre vara gift med 41-åringen. Hon ville leva som en fri kvinna, på sina egna villkor. Hon hade också en pojkvän, sa kammaråklagare Tomas Malmenby till DN tidigare.

Tingsrätten bedömer också att 41-åringen ska ha varit mycket svartsjuk och att han hade hotat den unga kvinnan, och att han ”var beredd att förverkliga sina hot”. I samband med att mannen ringde ett stort antal samtal till henne skickade hon enbart några få sms tillbaka och ringde ”någon gång per dag”.

Till domstolen uppger mannen att han var orolig för kvinnan och åkte därför till henne i Hökarängen. När han träffade vid tunnelbanestationen ska de ha gått därifrån men sedan blivit ”överfallna av okända gärningsmän”, enligt mannen, som också påstår att han blev slagen bakifrån och vaknade upp senare i skogen. 

– Han säger att han inte vet vad som hände, sa Tomas Malmenby tidigare.

Rättegången i det aktuella fallet hölls i februari i år. I sin slutplädering yrkade åklagare Tomas Malmenby livstids fängelse för 41-åringen. Foto: Erik Ardelius

Södertörns tingsrätt köper inte mannens förklaring. Domstolen menar att 41-åringen var den sista personen som såg den unga kvinnan i livet, ”såvitt känt”, och bedömer att den åklagarens utredning är ”tillräckligt robust att det finns tillräckligt med bevis som ger stöd för att det är NN som är gärningsmannen”. Därmed döms 41-åringen till 18 år i fängelse för mordet på kvinnan. 

Av domen framgår även att det är oklart exakt hur kvinnan har dött, men att bedömningen är att hon har dött en onaturlig död. 41-åringen har, enligt domen, i ett telefonsamtal erkänt att han mördade kvinnan genom att hålla för hennes näsa och mun. 

Obduktionsrapporten kan inte slå fast exakt vad dödsorsaken är, men slutsatserna är förenliga med det sätt som mannen ska ha erkänt i telefonsamtalet, enligt domen.