Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

47 miljoner senare är stockholmarna lika feta som förut

Under fyra år har Stockholms läns landsting satsat 47 miljoner kronor på att minska antalet feta och överviktiga i befolkningen. Nu har insatserna utvärderats. Ingenting har hänt.

Övervikten ökar hos stockholmarna. 41,3 procent av männen och 24,5 procent av kvinnorna uppgav i Folkhälsoenkät 2010 att de var överviktiga. 12,4 respektive 11,0 procent angav att de var feta – en dramatisk ökning jämfört med bara åtta år tidigare då 10 procent av männen och 9 procent av kvinnorna var feta.

Landstingets vision var att halvera andelen personer med fetma. I uppföljningen av handlingsprogrammet för 2010–2013, som hälso- och sjukvårdsförvaltningen nu har gjort, konstateras att det utifrån tillgängliga data inte kan ses någon minskning i förekomsten av övervikt och fetma totalt.

Är det bortkastade pengar, sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP)?
– Nej, men vi hade hoppats nå längre. Området är inte så enkelt, vi inser att vi inte kommer att kunna halvera fetman, som ökar i hela västvärlden. Det finns jättemycket mer att göra, men övervikt är lite lågstatus i vården, tyvärr.

Något som, enligt Birgitta Rydberg, är mycket glädjande är att det finns tecken på att antalet små barn med övervikt och fetma inte ökar. Barnhälsovårdsrapport 2013 redovisar att i länet hade 9,4 procent av fyraåringarna (barn födda 2008) övervikt och 1,8 procent fetma. Den andelen har varit relativt oförändrad i Stockholms län under de senaste sju åren.

Handlingsprogrammet mot övervikt och fetma har bland annat innehållit:

Verksamhet på barn- och ungdomsmottagningar.

Viktreduktionsbehandling för unga vuxna på Överviktscentrum.

Stöd till livsstilsförändring för vuxna på Hälsoenheten i Södertälje.

”Våga Väga” vid Danderyds sjukhus och i Södertälje för överviktiga gravida.

Fysisk aktivitet på recept.

Trots det uteblivna resultatet rekommenderar hälso- och sjukvårdsförvaltningen ett nytt handlingsprogram mot övervikt och fetma för perioden 2014–2018.

Men tjänstemännen föreslår en ny och inte fullt så storslagen vision: ”Invånarna i Stockholms län har kunskap om riskerna med övervikt och fetma och nyttan av att förebygga tillstånden. Hälso- och sjukvården arbetar hälsofrämjande samt erbjuder behovsstyrd behandling av övervikt och fetma”.

Fakta.

Andelen flickor med övervikt är större än bland pojkar, medan andelen män med övervikt är större än bland kvinnor.

En rapport från 2011 visar att i Stockholms län var andelen kvinnor med stillasittande fritid 14 procent och andelen män 15 procent.

Så räknar du ut ditt BMI

BMI = Vikt (kg)/ (kroppslängd (m) x kroppslängd (m))

Gränser för vuxna, kg

Mer än 30 Fetma

25–29,9 Övervikt

18,5–24,9 Normalvikt

Min. än 18,5 Undervikt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.