Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/50-kriminella-gang-aktiva-i-stockholm-enligt-ny-kartlaggning/

STHLM

50 kriminella gäng aktiva i Stockholm enligt ny kartläggning

I slutet av augusti sköts 18-åriga Ndella Jack till döds i Råcksta i västra Stockholm. Enligt polisen är den senaste tidens skjutningar resultatet av en våldsvåg där kriminella utkräver hämnd för tidigare dåd. Foto: Magnus Hallgren

Polisen har kartlagt de kriminella gängen i Stockholm. Siffrorna visar att det finns 50 nätverk som verkar i huvudstadsområdet och att gängmedlemmarna blir allt yngre. Man ser även att kvinnor tar större plats.

– När deras söner eller män hamnar i fängelse eller dödas så kliver de fram och fortsätter driva verksamheten, säger Palle Nilsson, chef för Stockholmspolisens underrättelseenhet.

I sitt arbete för att motverka det dödliga skjutvapenvåldet har polisen i region Stockholm kartlagt de kriminella gängen som opererar i Stockholmsområdet, något som Svenska Dagbladet var först att skriva om.

Liknande kartläggningar gjordes 2015 och 2017. Då gängens strukturer är föränderliga framhåller polisen att det krävs regelbundna uppdateringar för att kunna mäta och bedöma nätverkens kapaciteter och göra dem jämförbara. 

– Denna rapport ska ge en samlad bild av de kriminella nätverken i vår region. Det vi kan se är att det finns 50 kriminella nätverk vilket är en ökning med fyra sedan 2017. Några har försvunnit medan andra har tillkommit, säger Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm.

Bland de slutsatser som framkommer i kartläggningen märks att gängmedlemmarna blir allt yngre. 

– Våldskapitalet trycks ner i åldrarna. Det handlar om killar som är 16 år och yngre som dels har eget våldskapital, men som framför allt används av de äldre för att bära och gömma vapen och narkotika, säger Palle Nilsson.

Det konstateras även att ungefär 1.500 personer är direkt aktiva i nätverken. Framför allt handlar det om lokala kriminella nätverk.

Rörligheten i de kriminella gängen har ökat. Aktiva personer kan ingå i flera nätverk, de kan också byta nätverk.

– Till skillnad mot hur gäng såg ut förr så består de här nätverken av mer flyktiga relationer som bryts upp och förändras.

I rapporten framkommer också att de kriminella gängen blir allt mer våldsbenägna. Många av dem har tillgång till skjutvapen och hittills i år har många unga män skjutits till döds bara i Stockholmsområdet. I år har sammanlagt 15 personer skjutits ihjäl i Stockholms län.

– Vi pratar ofta om att det här är ett samhällsproblem. Men framför allt är det ett problem för alla de som bor i de här områdena som lever med det här våldet nära inpå. Det finns alltid risk för att tredje part ska drabbas, säger Palle Nilsson.

Han påpekar att de kriminella som polisen möter lever hårda liv och han tror att många önskar att de kunde hoppa av den kriminella karusellen.

– Många av de ofta unga män vi möter ser inte ljust på framtiden. Det är inget roligt liv de lever, de lever under ständigt dödshot och många av dem missbrukar narkotika.

– Vi ser att många av de här personerna skulle vilja hoppa av om de fick möjlighet. Nu pågår ett projekt för att utvidga avhopparverksamheten. Så ser man folk dö omkring sig och vill avsluta den kriminella karriären så ska det finnas hjälp.

Något som polisen även sett i sin kartläggning är hur kvinnor tar större plats. 

– Förr fanns de mer med i utkanten. Nu ser vi fler kvinnor som tar större del och plats. När deras söner eller män hamnar i fängelse eller dödas så kliver de fram och fortsätter driva verksamheten.

Sedan polisens stora omorganisation 2015 minskade polisens närvaro i många av de utsatta och särskilt utsatta områdena vilket gav större utrymme för de kriminella nätverken. Palle Nilsson tror att ett av de viktigaste vapnen för att komma till rätta med problemen är just ökad närvaro, samarbete mellan myndigheterna och en fungerande avhopparverksamhet.

Går det att vinna kampen över de kriminella nätverken?

– Jag är rätt övertygad om det, framför allt om vi gör det tillsammans med andra myndigheter. Det handlar om att vara med hela vägen. Att fånga de unga killarna innan de rekryteras samtidigt som vi måste plocka bort förebilderna, säger Palle Nilsson.

Läs mer: Man som sköts av misstag i Sickla träffades i ögat 

Läs mer: Tre skottlossningar i Stockholm på samma kväll – två döda