Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

50 miljoner extra till mödravården

Foto: Christine Olsson/TT

Mödravården i Stockholm ska få 50 miljoner kronor ytterligare per år, enligt ett beslut från alliansen.

– Med den här satsningen kan mottagningarna satsa mer på personalen och varje barnmorska kan ansvara för färre inskrivna kvinnor, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Alliansen i landstinget uppger att man tagit signaler om att mödravårdens ekonomi inte går ihop, på allvar. För att barnmorskor ska ansvara för färre antal inskrivna kvinnor och få bättre arbetsmiljö, har hälso- och sjukvårdsdirektören nu givits i uppdrag att höja ersättningen inom vårdval barnmorskemottagning. 

Ersättningen ska höjas med 50 miljoner kronor per år och höjningen ska vara permanent, ramhöjande.

Inledningsvis finansieras höjningen inom ramen för de SKL medel som SLL tilldelas. 

Regeringen har beslutat att fördela cirka en miljard kronor per år till förlossningsvården i landet från 2018 till 2022. För åren 2020 och 2021 är finansieringen i SLL till hälften SKL-medel som skjutits till efter regeringsbeslut, och hälften inom förvaltningens budget. Efter 2021 är det enbart förvaltningens budget.

Läs mer: Samma barnmorska från mödravård till förlossning i nytt projekt

Pengarna ska täcka personalkostnader, lokalhyra, materialkostnader, journalsystem med mera och fördelas på de 62 barnmorskemottagningarna som finns i länet.

Alliansen införde 2008 vårdval för barnmorskemottagningar och mottagningarnas uppdrag regleras i lagen om valfrihetssystem, LOV.

Förvaltningen ges även i uppdrag att revidera förfrågningsunderlaget för vårdval barnmorskemottagning. Ytterligare höjningar av grundersättningen kan därför komma i fråga, samt skrivningar kring att en barnmorska maximalt ska ha 100 gravida inskrivna per år. I dag är siffran i Stockholm omkring 130 inskrivna kvinnor per barnmorska, vilket är över rikssnittet som ligger på 88 gravida per barnmorska.

Ella Bohlin, (KD) landstingsråd med ansvar för kvinnosjukvården i Stockholms län, kommenterar till DN:

– Barnmorskemottagningarna i Stockholms län når nästan 100 procent av alla gravida i länet. Mödravården har en viktig roll att spela både inför och efter en förlossning. I dag ser vi att grupper av kvinnor som ska föda och som behöver förstärkt stöd och eftervård ökar. Därför är det viktigt att mödravården får mer resurser. 

– Med den här satsningen kan mottagningarna satsa mer på personalen och varje barnmorska kan ansvara för färre inskrivna kvinnor. Det här innebär att fler kvinnor får ett utökat stöd. Det är ett verkligt lyft för länets kvinnosjukvård och vården i samband med graviditet.

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S):

– Alliansen satsar inte en enda egen krona för den här satsningen, på flera år. Detta handlar i själva verket om statliga pengar från regeringens satsning på mödra- och förlossningsvård.

Läs mer: 186 läkare, barnmorskor och undersköterskor i förlossningsprotest 

– Det här är inget nytt, utan vad vi föreslog redan för ett år sedan. Jag förstår att landstingsalliansen är väldigt pressade när mödra- och förlossningsvården är så pressad som den är i Stockholm. Vi har haft mycket svåra förlossningsskador, och det har varit ett lotteri om man har kunnat få bra eftervård eller inte. Det är ovärdigt det rikaste landstinget i landet, säger Ullberg.

Det formella beslutet tas den 19 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.