Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

500 i kö till barnoperationer på Nya Karolinska – fler barn opereras i Uppsala

Köerna för barnoperationer har växt sedan öppnandet av Nya Karolinska. 500 barn står nu i kö till operation. Barn skickas till Uppsala och Linköping för kirurgiska ingrepp. Orsak: personalbrist.

Nya Karolinska klarar inte alla barnoperationer. Kösituationen har förvärrats sedan flytten in på Nya Karolinska. I nuläget står 500 barn i kö till operation, jämfört med 350 före sjukhusflytten.

– Operationskapaciteten gick ner under förberedelserna inför flytten. Köerna har växt på sig genom flytten in i de nya lokalerna. Sedan har de försvårats på grund av sjuksköterskebristen, säger Svante Norgren, chef för tema barn- och kvinnosjukvård på Karolinska universitetssjukhuset.

I landet finns fyra barnkirurgiska kliniker. De andra tre ligger i Uppsala, Göteborg och Lund. Fler Stockholmsbarn kommer nu att opereras i Uppsala, cirka 200 om året, jämfört med dagens 30-tal, efter att Akademiska sjukhuset fått en förfrågan från Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Det är en rejäl ökning jämfört med i dag. Vi håller på att bygga upp en kapacitet för att göra det, och rekrytering pågår nu, säger Erik Sköldenberg, sektionschef för barnkirurgin vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

För plastikkirurgiska ingrepp skickas barn till Linköping.

Personal som DN talat med beskriver en krissituation på Nya Karolinska.

– För vissa patienter är det upp till ett års väntetid. Det tar alldeles för lång tid, säger en specialist i barnkirurgi som vill vara anonym.

Som en annan effekt går kirurgerna overksamma när operationer ställs in.

– Hälften av oss går runt och har inga arbetsuppgifter. Snart har vi ett tomt sjukhus utan personal, säger läkaren.

De 500 barn som står i kö har väntat längre än de 90 dagar som vårdgarantin stipulerar på operation.

Utvecklingen oroar Carina Kampe, vice ordförande i Barncancerföreningen i Stockholm.

– Bland våra medlemmar är många barn i behov av operationer, inte bara rent onkologiska. Vi känner till patienter som fått operationer inställda, och det är oroande inför semesterperioden att man redan nu har den här bristande kapaciteten. Det förlänger ju hela vårdsituationen egentligen, säger Carina Kampe.

Av sex operationssalar är nu fyra eller fem öppna. Kön gäller olika typer av operationer: barnkirurgi, barnurologi, barnortopedi, öron-näsa-hals och plastikkirurgi.

– Det handlar till hälften om dagkirurgi och till hälften om slutenvårdskirurgi. Men vi arbetar extremt hårt för att få ner kön, säger Svante Norgren.

I dagsläget skickas flera patienter i veckan till Uppsala. På Nya Karolinska är utmaningen att få fram fler vårdplatser, intensivvårdsplatser och tillgängliga operationssalar, säger Svante Norgren.

– Vi vidtar även andra åtgärder för att få ner kön. Vi skickar barn till Uppsala, och har även börjat operera barn på Huddinge sjukhus, säger Svante Norgren.

Sjuksköterskebristen påverkar alla delar av verksamheten.

– Det handlar om tillgång till operationssalar, intensivvårdsplatser, övervakningsplatser och vanliga vårdplatser. Nu behöver vi framförallt fler vanliga vårdplatser. Det handlar om att göra 24-7- verksamheten mer attraktiv för sjuksköterskor, bland annat genom konkurrenskraftigare arbetstidsmodeller och ersättningsnivåer, säger Svante Norgren.

Har ni kontroll på läget?

– Ja, vi klarar att prioritera, men är absolut inte nöjda med situationen.

Som DN tidigare berättat är det nya sjukhuset byggt med enkelrum. Det kräver fler sjuksköterskor och, väggar har rivits mellan vissa rum för att skapa fler intensivvårdplatser genom att ett arbetslag kan övervaka två patienter i stället för en.

– Tillgången till intensivvårdsplatser har ökat tack vare att vi har gjort öppningar, säger Svante Norgren.

När sjukhuset går in i sommarplaneringen vid midsommar kommer vårdplatserna att minska. Under sommaren kommer antalet intensivvårdsplatser minska från dagens sju-åtta till sex intensivvårdsplatser för barn.

Flera personer som DN talar med kommer att lämna Astrid Lindgrens barnsjukhus, för att arbeta någon annanstans.

– Det talas hela tiden om vårdplatser men det som fattas är personal. Man har ju öppnat mellan salarna, och nu finns det massor av plats och jättefina lokaler med fin utrustning. Vi har haft överbeläggningar hela den här veckan, men det finns inte tillräckligt med undersköterskor och sjuksköterskor. Det gör att man tvingas skicka barnen hit och dit, säger en person ur personalgruppen.

En läkare pekar direkt på omorganisationen som genomförts samtidigt med sjukhusflytten som en orsak till det.

– Vi har varnat för det här men problemet är att ledningen inte lyssnar. Man har omorganiserat hela Karolinska som ett storföretag med många chefer, och där alla patienter kategoriseras efter ett standardvårdförlopp. Det fungerar extremt dåligt. Nu har man prövat det här i sex månader och det fungerar inte, säger läkaren.

Svante Norgren tror tvärtom att den nya organisationen behöver mer tid för att sätta sig.

– Vi tror att den nya organisationen gör att vi kan mobilisera våra resurser bättre. Det kommer att fungera men vi har flyttat in i ett nytt hus med en ny organisation och det tar lite tid innan allt är på plats, säger han.

Erik Sköldenberg, sektionschef för barnkirurgin vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, säger att sjukhuset under året fått förfrågningar från Stockholms län, då fler föräldrar söker sig till Uppsala på grund av ökade väntetider.

– Det handlar om förfrågningar, men också om valfrihetsremisser, då fler patienter själva väljer att komma hit. Det är inte jättekonstigt. Nya Karolinska är ju inte heller byggt för att ta emot alla patienter som hört till det gamla sjukhuset. Och om man har kapacitetsproblem på en barnkirurgisk enhet i landet så försöker man att hjälpas åt, säger Erik Sköldenberg.

Han räknar med att sjukhusets kapacitet för att ta emot Stockholmspatienterna mer strukturerat startar till hösten, för att vara fullt utbyggd år 2018. Det handlar framför allt om operationer av ljumskbråck och av ej nedvandrade testiklar.

– Det handlar om ett ta emot patienter lite mer ordnat för dagkirurgiska ingrepp. Vi kommer att börja göra det till hösten, säger Erik Sköldenberg.

Fakta.Barnoperationer.

Det finns fyra barnkirurgiska enheter i landet: Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska, Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och universitetssjukhuset i Lund, som alla tar emot patienter från hela landet. På Karolinska görs cirka 8000 barnoperationer om året.

Under 2017 har fler patienter från Stockholms län sökt vård i Uppsala, på grund av närheten och ökade köer i Stockholms län.

Antal operationer av barnpatienter från Stockholms län i Uppsala:

2013: 43

2014: 30

2015: 33

2016: 36

Läkarbesök:

2013: 182

2014: 186

2015: 180

2016: 198

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.