Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

5.000 ukulelespelare ska slå världsrekord

Det började som ett integrationsprojekt med språk och musik i Torsby förra året under ledning av musikpedagogen Berit Palmquist. På lördag ska de vara med och slå världsrekord i ukulelespel på Stadion.
Det började som ett integrationsprojekt med språk och musik i Torsby förra året under ledning av musikpedagogen Berit Palmquist. På lördag ska de vara med och slå världsrekord i ukulelespel på Stadion. Foto: Berit Palmquist

5.000 ukulelespelare väntas till Stadion klockan 16.00 på lördag. Busslaster från hela landet och Europa ska försöka slå världsrekordet i ukulelespel. Från Torsby kommer 20 nyanlända flyktingar som drillats i både svenska och ukulele under året.

För nästan tio år sedan var han med och slog dåvarande världsrekord tillsammans med 400 ukulelespelare på Långholmen i Stockholm. 2016 är det dags igen men i dag krävs drygt tio gånger fler spelare. På Tahiti i Franska Polynesien förra året lyckades man förra året skramla ihop imponerande 4.792 ukulespelare till Nationalstadion.

– Vi hoppas samla omkring 5.000 ukulelespelare. Det kommer bussar från hela landet, från Vännäs, Värmland, Örebro, Eskilstuna och Söderhamn. Men även spelare från Tyskland, Holland, Finland och Norge, säger arrangören Thomas Allander.

Han har gott hopp om att samla en rekordskara på Stockholms stadion på lördag.

– Det har sålts otroliga 100.000 ukulele i Sverige, och folk älskar det här instrumentet. Det har varit många firmafester med Hawaii-tema, man kunde ju köpa sexpack ukulele för 800 spänn förr.

Ukuleledagen startar klockan 12.00 med underhållning och klockan 16.00 ska världsrekordet slås under ledning av tidigare landshövdingen Ulf Adelsohn och director musices Gunnar Julin vid KTH.

– Alla är välkomna, med eller utan ukulele, och för barn är det gratis. Vi har bjudit in alla tjejmilare också, de behöver bara kunna tre ackord: D, A7 och G, säger Thomas Allander.

Från Torsby kommer bland annat ett gäng nyanlända som drillats i ukulelespel av Berit Palmquist i Missionskyrkans regi.

– Vi startade ett integrationsprojekt för nyanlända i november förra året med både språk och musik, säger Berit Palmquist, musikpedagog.

Eleverna i alla åldrar kommer från annat Afghanistan, Eritrea, Syrien, Tibet och Mexiko och har under året övat sig i både svenska och musik.

– Vi valde ukulele för att det är ett lätt och billigt instrument. Det är bra med variation och inte bara att sjunga som kan vara svårt också på ett nytt språk.

Torsbygruppen som kallar sig Undulaterna är taggade att försöka slå världsrekordet.

– De säger att de känner sig lite som undulater i bur när de väntar på beslut om de får stanna eller inte. Alla ser fram emot att få komma till Stockholm och vara med och slå rekordet, säger Berit Palmquist.

Världsrekord i Ukulelespel

2005: San Diego, USA, 125 spelare

2007: Stockholm, Sverige, 401 spelare

2009: London, Storbritannien, 852 spelare

2011: Helsingborg, Sverige, 1547 spelare

2015: Tahiti, Franska Polynesien, 4792 spelare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.