Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

50.000 nya bostäder planeras – men bostadsbristen kvarstår

Foto: TT

Kommunerna i Stockholms län räknar med att bygga över 50.000 nya bostäder på två år. Men de förutspår ändå att bostadsbristen kvarstår och ser osäkerhet om framtida infrastruktur och överklaganden av detaljplaner som svåra hinder för byggandet.

Enligt preliminära siffror började nästan 20.000 nya bostäder byggas i Stockholms län 2016. Det är den högsta siffran i mannaminne och den visar att bostadsbyggandet, efter flera decennier på lågfart, nått en nivå som i alla fall är i närheten av det behov som finns i en region med snabb folkökning och en historiskt långvarig brist på nybyggen.

Kommunerna har lämnat in sina svar på Länsstyrelsens bostadsmarknadsenkät och de svaren visar att bostadsbyggandet kommer att vara ännu högre de närmaste åren – totalt drygt 53.000 bostäder ska påbörjas under 2017 och 2018. Stockholm räknar med att påbörja 8.000 bostäder per år. Flera andra kommuner har byggplaner på 1.000 eller fler bostäder per år som Nacka, Haninge, Solna, Järfälla och Sollentuna.

Länsstyrelsens bostadsexperter ska nu nagelfara kommunernas siffror och presentera resultat efter sin granskning i maj. Då kommer förmodligen siffrorna att justeras nedåt, det brukar de göra eftersom kommunerna har en benägenhet att överskatta siffrorna snarare än att underskatta dem.

Trots att kommunerna planerar att bygga bostäder i en mycket hög takt räknar alla kommuner utom Salem med bostadsbrist även om tre år. Enkäten visar också att det ser ut att vara brist på bostäder av alla storlekar om tre år. En skillnad mot de senaste enkäterna är att flera kommuner än tidigare påtalar bristen på större bostäder. Tidigare har kommunerna nästan undantagslöst framhållit bristen på ettor och tvåor som det stora bekymret.

Bortsett från att Länsstyrelsens analys senare i vår kanske kommer att visa att bostadsbyggandet inte blir så omfattande som kommunerna planerar finns det en rad andra hinder som kan bromsa byggtakten.

Det enda kommun i hela länet som inte ser några svåra hinder mot byggplanerna är Haninge. De andra lyfter fram en rad bekymmer. Bland dessa märks detaljplaner som överklagas, att riksintressen i plan- och bygglagen stoppar byggen, att osäkerheten kring framtida infrastruktursatsningar är stor och att det är brist på detaljplaner på attraktiv mark.

Flera kommuner anför också höga produktionskostnader, brist på arbetskraft, svårigheter att få lån och buller som, som hinder för byggandet.

Så mycket ska det byggas

Antalet bostäder som kommunerna i länet räknar med att påbörja under två år: 2017 och 2018. I siffrorna ingår även specialbostäder som studentbostäder, äldrebostäder och trygghetsbostäder.

Stockholm 16.349

Nacka 3.930

Haninge 3.510

Solna 2.824

Järfälla 2.624

Sollentuna 2.414

Sigtuna 1.959

Sundbyberg 1.881

Värmdö 1.801

Upplands Väsby 1.640

Tyresö 1.555

Norrtälje 1.541

Huddinge 1.473

Södertälje 1.411

Täby 1.140

Botkyrka 1.085

Österåker 995

Upplands-Bro 951

Nynäshamn 706

Vallentuna 661

Nykvarn 655

Lidingö 488

Danderyd 433

Vaxholm 385

Salem 374

Ekerö 325

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.