Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/51-arig-man-doms-till-rattspsykiatrisk-vard-for-mord-pa-sin-sambo/

STHLM

51-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för mord på sin sambo

Polis larmades till lägenheten i augusti 2019 efter att grannar hade hört skrik från en lägenhet. När polisen kom till platsen, först efter två timmar, hittades en kvinna död.
Polis larmades till lägenheten i augusti 2019 efter att grannar hade hört skrik från en lägenhet. När polisen kom till platsen, först efter två timmar, hittades en kvinna död. Foto: Magnus Hallgren

Den 51-årige vd:n mördade sin sambo med kniv i deras gemensamma lägenhet i Skanstull, enligt Stockholms tingsrätt. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård. Dagen innan dådet hade mannen fått akut psykisk hjälp – men skickades hem med två psykosdämpande tabletter. 

Stockholms tingsrätt dömer en 51-årig man till rättspsykiatrisk vård. Mannen befinns skyldig till mord på sin sambo i augusti förra året. 

”Av det rättspsykiatriska utlåtande som inhämtats i målet framgår att han bedöms ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han alltjämt lider av en sådan”, står det i domen. 

I domen står också: ”Vidare framgår att han till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång samt att det till följd av den psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag.” 

Påföljden rättspsykiatrisk vård kombineras med särskild utskrivningsprövning. 

Polisen larmades till adress i Skanstull på Södermalm strax efter lunchtid den 21 augusti förra året. Flera grannar hade då hört bråk från en nybyggd vindslägenhet i kvarteret. En kvinna som ringde in till polisen berättade också att hon hade sett en stor kniv kastas ut från ett fönster i den aktuella lägenheten. 

– Jag hörde skrik. Jag bor i ett annat hus, men vi har samma innergård, sade vittnet Ida om händelsen till DN kort efter händelsen. 

Men polisen kom inte till platsen. Vid tillfället inträffade minst en annan större händelse i Stockholm som krävde polisens uppmärksamhet, och larmet om ett allvarligt bråk i lägenheten i Skanstull prioriterades ner.

Först drygt två timmar senare inkom ett annat samtal till SOS alarm. Det var då den 51-årige mannen – en framgångsrik vd – som ringde och sa att sambon var död. När ambulans och polis kom till platsen hade mannen gått ut från lägenheten för att möta dem. Han var då blodig och även själv allvarligt skadad och togs snabbt till sjukhus för operation. 

Inför rättegången har mannen hävdat sin oskuld. Samtidigt har han uppgett att han inte minns stora delar av händelseförloppet den där onsdagen i augusti. 

Bara ett tiotal dagar innan mordet ägde rum hade 51-åringen flyttat in i den nyinköpta lägenheten i Skanstull tillsammans med en kvinna i samma ålder. Förundersökningen visar att mannen ända sedan han skrev på kontraktet till lägenheten, som kostade runt 14 miljoner kronor, hade visat oro för köpet. Men oron verkar ha eskalerat i samband med att paret flyttade in i början av augusti. 

Flera gånger under veckan innan den 21 augusti sökte mannen vård på flera olika ställen runtom i Stockholm, på uppmaning av familjen och den närmsta bekantskapskretsen. Enligt det rättspsykiatriska utlåtande som Rättsmedicinalverket har gjort framgår att mannen inte tidigare har sökt hjälp för några psykiska besvär. Han har inte heller haft vare sig alkohol- eller drogmissbruk. 

Tvärtom framstår mannen som en mycket lyckad och omtyckt framgångsrik vd som har haft en stabil social situation. Allt tyder också på att förhållandet med sambon ska ha varit ”kärleksfullt”

– Det finns ingen våldshistorik. Det finns ingenting som tyder på att han har varit våldsam mot henne tidigare. Det synes ha varit ett kärleksfullt förhållande, sade åklagaren Christina Voigt till DN vid ett tidigare tillfälle.

Men de sista dagarna inför mordet förändrades mannen. 

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg framgår att sambon hade kämpat för att få med mannen till psykvården för ett akutbesök den 16 augusti. Redan då verkade mannen under några dagar ha sjunkit ner i ett psykosliknande tillstånd och uppvisade paranoida tecken. Bland annat hade han uttryckt en oro för att ha blivit lurad i samband med lägenhetsköpet.

I läkarens utlåtande står att 51-åringen inte hade någon sjukdomsinsikt och tyckte att det var onödigt att befinns sig på en akutpsykiatrisk mottagning. Han berättade dock övertygande för läkaren att han inte hade några ”tankar på att skada varken sig själv eller någon annan” och skickades därför hem. 

Samma förlopp skedde flera gånger under den sista veckan. 

Olika läkare beskrev under perioden mannens tillstånd som olika grader av ”psykotiskt”. Han fick då bland annat tabletter för att han skulle kunna sova – och den sista dagen innan sambons död fick mannen enligt det rättspsykiatriska utlåtandet två psykosdämpande tabletter. 

Vid det sista besöket vid psykvården framgår att mannen var ”svårbedömd, förvirringsnära”. Läkaren noterar också att ”det fanns mycket kärlek i rummet” och att ”hon var omhändertagande om honom”, med hänvisning till sambon. 

Ett knappt dygn senare dog hon. 

Linus mamma knivhöggs till döds av sambon: ”Det följer en varje dag”