Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

51 skäl att älska Stockholm

Gamla stan, körsbärsträden i Kungsträdgården och tunnelbanan. Det är något av det vi älskar med Stockholm.
Gamla stan, körsbärsträden i Kungsträdgården och tunnelbanan. Det är något av det vi älskar med Stockholm. Foto: Scanpix
”Kärleksbomba” må vara årtiondets vidrigaste verb, men när Stockholm angreps stod invånarna upp för sin stad och replikerade. Efter förra veckans hatfest har DN vittjat mejlkorgen och ger er inte mindre än 51 anledningar att älska huvudstaden.

01 ”Alla udda och sjuka människor söker sig till Stockholm så att de kan leva ut sina sjuka fantasier. Det blir så i större städer. Galenskaperna blir accepterade.”

02 ”Södermalm ligger i Stockholm.”

03 ”Stockholm är den enda plats på jorden som är både grön och grå.”

04 ”Ingen stad är så vacker på morgonkvisten som vår underbara huvudstad. Grönskan, vattnet, husen och atmosfären är perfekt.”

05 ”Det är inte mycket som slår en sommarkväll vid kajen i Gamla stan, en promenad på Djurgården i septembersolen eller körsbärsblomningen i Kungsträdgården.”

06 ”Stockholm är så underbart för skåningar, göteborgare, norrlänningar, masar, värmlänningar och alla andra. Här kan de finna en fristad från all avundsjuka och allt inskränkt gnällande.”

07 ”I Stockholm kan man vara sig själv.”

08 ”Stockholm: Europas Venedig – finns det en vackrare stad? Det finns inget annat ställe i Sverige jag skulle bo på, trots att det tar 45 minuter extra att lämna på dagis, mycket trafik, lunchen kostar 100 spänn och allmänt tjurig inställning bland människor. De allra mest förmätna stockholmarna är ändå alla lantisar som flyttat hit. Och det kanske känns lite självupptaget men resten av landet känns inte så intressant: käka kebabpizza och drick Romåcola, gå på Dressmanrean eller kanske boka in en weekendresa med buss till Cirkus och gå på konsert i bästa gåbort-kläderna.”

09 ”Ingen annanstans i Sverige kan du skitsnabbt ta dig mellan hållplatser med råsexiga namn som Skanstull, Farsta Strand och Huvudsta.”

10 ”Brunsåsmänniskor har aldrig haft så nära till en storstadsmetropol sen de fick Stockholm.”

11 ”Alla weirdos samlas här. Fantastiskt! Då är ingen konstig.”

12 ”Hornsgatan, här finns allt jag behöver. Inom loppet av en timme har jag lämnat en kasse böcker hos Stadsmissionen, lämnat in skor för sulning/klackning, hämtat på kemtvätten, köpt vitaminer i hälsokostbutiken och hittat det silikon jag behöver till kakelfogarna i köket. Allt i lugn promenadtakt.”

13 ”Närheten och tillgängligheten till skärgården.”

14 ”De goda fiskrestaurangerna.”

15 ”Stockholm har bra skivaffärer för ganska bred och blandad smak.”

16 ”Det är världens vackraste stad under sommarkvällarna.”

17 ”Mångfalden får blomstra på alla håll i vår fina, regnbågsfärgade huvudstad.”

18 ”Promenera utmed kajerna, i Gamla stans gränder, ta en tur med Djurgårdsfärjan till Skansen eller Gröna Lund. Ett rikt utbud av kultur i alla former och shopping. Alla slags kommunikationer finns att tillgå. Min personliga favorit är tvärbanan som går ovan jord över alla vackra broar och åker man på helgkvällar känns det extra tryggt därför att både förare och konduktör finns till hands.”

19 ”Efter att ha sett en hel del huvudstäder i världen tycker jag att Stockholm är en av världens vackraste städer med mycket grönska, öar och vatten. Med fungerande t-bana och övrig kommunikation ut och in i länet, med vänliga människor så länge de inte sitter i bil eller på cykel.”

20 ”Dansställen billigast i Sverige – hela säsongen på Gröna Lund kostar 189 kr och då får man fem danskvällar per vecka med gratiskurser i salsa och tango.”

21 ”Fler teatrar, biografer, museer och gallerier än på andra platser. Skärgården ligger alltid i topp beträffande soltimmar och har lite regn.”

22 ”Man slipper inaveln.”

23 ”Landsortsbor är som fiskmåsar. De bara skränar och skitar ner när de är här.”

24 ”Vi som har råd att bo här älskar den här kontinentala ’kuta eller dö’-känslan.”

25 ”Man slipper alla gnällspikar som inte bor här, alternativt inte har råd att bo här.”

26 ”Det som är oerhört skönt med att bo här i Stockholm är anonymiteten. Inga skvallerpersoner bakom varje gardin som måste förmedla sina spaningsresultat till höger och vänster i en lite mindre stad/samhälle.”

27 ”Det är lätt att hitta vänner i Stockholm, beroende på hur man själv beter sig.”

28 ”Jag älskar Stockholm eftersom mina båda barn bor där.”

29 ”Jag älskar de nya kajpromenaderna och bryggorna på Liljeholmskajen och i Hammarby Sjöstad. Kontinentala piazzor à la Stockholm.”

30 ”Det finns butiker för allas tycke och smak.”

31 ”Öppettiderna. Du kan alltid tjacka lite chips och dylikt på väg hem från krogen.”

32 ”Alla olika uteställen. Det finns så många olika klubbar och en myriad av spännande restauranger och barer.”

33 ”Att det vimlar av folk. Du kan gå ut en söndag och du kommer att få köa till utestället.”

34 ”Kollektivtrafiken, jag vet att många har mycket negativt att säga om den men den har då väldigt sällan ställt till det för mig.”

35 ”Det stora kulturutbudet, det är så gott som alltid någon intressant utställning inom tullarna.”

36 ”Gå på hockey i Globen är alltid en upplevelse.”

37 ”Sveriges historia görs sig ständigt påmind i Stockholm där rester, inte bara efter kungamakten, utan även efter det vanliga folket gör sig påminda. Stockholm är dessutom omgärdat av arkeologiska lämningar som visar att platsen varit befolkad under många tusen år.”

38 ”Den enda plats i Sverige som i alla fall liknar en storstad med mycket folk, mycket trafik, många sorters människor och många sorters språk och dialekter.”

39 ”Den unika blandningen av stenstad, grönska och glittrande vatten.”

40 ”Som Bon Jovi säger: här bor världens snyggaste tjejer.”

41 ”Nära både till kontinenten OCH till Nordpolen.”

42 ”Myndigheterna pratar svenska, så att man förstår vad de säger.”

43 ”Stockholm har medelålders män som använder ord som hyvens, nagg, kneg.”

44 ”Stockholms tunnelbana är fräsch och låter inte (till skillnad från till exempel Paris och New Yorks).”

45 ”Stockholm har en egen lukt.”

46 ”Det bästa med Stockholm är att det ligger väldigt långt från homofoba Norrland, rasistiska Skåne och gubbiga Göteborg.”

47 ”Stockholm har trevliga förorter.”

48 ”Man älskar närheten till allt och tempot i tiden. Man älskar fyra fina årstider. Man är tolerant och vänlig mot människor oberoende var dessa kommer ifrån.”

49 ”Som riktig stockholmare har man överseende med alla som känner sig i underläge och därmed gnäller.”

50 ”Den som inte älskar Stockholm är dum i huvet. Här finns ju ALLT man behöver – och lite till.”

51 ”De som inte älskar Stockholm har aldrig varit här. Stockholm är en stad att vara stolt över.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.