Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

54-åring anhållen för två våldtäktsförsök i Bromma

Vid minst två tillfällen under hösten har kvinnor i Bromma polisanmält att de utsatts för grova sexuella ofredanden i anslutning till ett joggingspår i Blackeberg. På onsdagen anhölls en 54-årig man, skäligen misstänkt för försök till våldtäkt i båda fallen.

Polisen har under hösten fått in två anmälningar från kvinnor som rört sig utomhus i Blackeberg, Bromma.

Den första anmälan kom in den 19 augusti, då en kvinna som var ute och promenerade antastades av en man.

Drygt två veckor senare hände samma sak. I det fallet ska mannen ha närmat sig kvinnan och först bett om hjälp, sedan han hållit fast henne och försökt tafsa på henne.

Kvinnan lyckades dock slita sig loss och larmade polisen.

I båda fallen befann sig kvinnorna i anslutning till ett joggingspår.

– Eftersom tillvägagångssättet var liknande i båda fallen så var vår teori att det rörde sig om samme gärningsman, säger Patrik Zanders, operativ samordnade i lokalpolisområde Vällingby.

Polis gick ut och efterlyste fler vittnen och personer som kanske blivit utsatta för mannen utan at anmäla det för polisen. I samband med det väcktes intresset för en person boende området.

– Det var en kombination av tips, förhör och signalement som ledde oss till mannen, säger Patrik Zanders.

"Det känns väldigt meningsfullt att arbeta med ärenden där offren är helt oskyldiga kvinnor."

Mannen anhölls i sin frånvaro i går tisdag av åklagare, skäligen misstänkt för ett av de anmälda brotten. En timme senare greps han i sitt hem. En rad beslag gjordes och ska analyseras.

Mannen är nu delgiven skälig misstanke om två försök till våldtäkt – men också misstankar om gjorda sexköp.

Enligt polisen handlar det inte om några regelrätta överfall, brottsrubriceringen försök till våldtäkt kan komma att ändras.

– Kvinnorna har blivit kontaktade och så väl verbalt som fysiskt attackerats av den här mannen. I nuläget bedömer vi att det handlar om försökt till våldtäkt, men vi vet inte var det landar, säger Patrik Zanders.

Han är nöjd över det faktum att polisen satsade resurser på att gå till botten med de anmälningar som kom in och både tror och hoppas att man nu gripit rätt person.

– Det känns väldigt meningsfullt att arbeta med ärenden där offren är helt oskyldiga kvinnor.

Den nu anhållne 54-årige mannen är inte sedan tidigare känd av polisen. Det är okänt vilken inställning han har till misstankarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.