Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/55-arig-kvinna-som-domts-for-cyanidmord-overklagar/

STHLM

55-årig kvinna som dömts för cyanidmord överklagar

Kvinnan intill sin försvarare Björn Hurtig under förhandlingarna i Norrtälje tingsrätt. Bilden till höger kommer från polisens förundersökning. Foto: Erik Ardelius, Polisen

Både tingsrätten och hovrätten har dömt den 55-åriga kvinnan för att ha giftmördat sin sambo. Nu överklagar kvinnan till Högsta domstolen och menar att det inte är bevisat att mannen dog av cyanidförgiftning.

På kvällen den 17 februari 2018 dog plötsligt en man i 60-årsåldern under ovanliga omständigheter. Mannen, som arbetade som guldsmed, hittades senare död i sin säng. Ambulanspersonalen noterade bland annat på att han var tydligt blåfärgad i munnen.

Guldsmedens familj reagerade senare på flera detaljer som var underliga med mannens död. Bland annat hade mannens sambo – den nu dömda 55-åriga kvinnan –agerat märkligt efter händelsen. De många besynnerliga detaljerna gjorde att familjens försäkringsbolag tittade närmare på händelsen och rekommenderade en utökad rättsmedicinsk undersökning – vilken också genomfördes.

Utredningen visade att mannen hade höga halter av cyanid i blodet. 

I juni i år dömde tingsrätten kvinnan för mord till 16 års fängelse. I nästa instans, hovrätten, skärptes straffet för kvinnan till 18 år

Nu överklagar 55-åringen till nästa instans: Högsta domstolen. Kvinnans advokat Björn Hurtig berättar för DN varför överklagandet kommer nu och menar att det är oklart exakt vad mannen dog av och att domarna därför bygger på indiciekedjor. 

– I grund och botten är det för att hon hävdar sin oskuld. Det är på tiden att HD uttalar sig om indiciemål som det här, säger Björn Hurtig. 

Han menar också att det finns problem med bevisningen i målet. Enligt Björn Hurtig har hanteringen när det gäller mätningen av mängden cyanid i guldsmedens blod inte skett på ett korrekt sätt. 

– Det handlar också om frågeställningen: Vad är det han har dött av? Han har haft cyanid i blodet... kanske, säger han och lägger till att spädningen av provet har skett på ett icke ackrediterat sätt. 

Enligt Björn Hurtig är det därför inte fullt ut bevisat att guldsmeden faktiskt dog av cyanidförgiftning – vilket är vad den 55-åriga kvinnan sedan dömdes för. I det överklagande som nu har skickats in till HD begär kvinnan därför att ”sakkunnig expertis” ska undersöka tillförlitligheten i bevisningen i fallet.

– Jag tycker att man har köpt den förklaringen alltför lättvindigt hittills. Därför tycker jag att det hela behöver prövas av Högsta domstolen, säger Björn Hurtig. 

Läs mer: Åklagaren: 55-åriga kvinnan giftmördade guldsmeden med cyanid 

Läs mer: Åklagaren om mordmisstänkta kvinnan: ”Sjukt intresse för gift” 

Läs mer: Giftmordet var nära att aldrig upptäckas 

Läs mer: Döms till 16 års fängelse för att ha mördat sambo med cyanid 

Läs mer: Hovrätten skärper straff för cyanidmord i Norrtälje