Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

7 frågor till Rami Al-Khamisi, talesperson, Megafonen

Foto: Magnus Hallgren

1. Varför startade kravallerna?

– Det var en reaktion på dödsskjutningen i måndags. Folk uppfattar att polisen har rasistiska föreställningar som gör det enklare att inte respektera människors rättigheter. Dessvärre har vi också ett samhälle som inte tar tillräckligt avstånd från det.

2. Använde polisen rasistiska glåpord som ”neger” och ”råttor”?

– Ja, vi överraskades hur polisen agerade mot människor, man använde hundar och batonger mot barn och föräldrar och uttryckte sig med ord som neger, svartskallar och apor.

3. Tycker du att det är okej att människor kastar sten och bränner bilar?

– Det hjälper inte att vare sig försvara eller ta ställning till det som händer, vi kan bara förstå det. Megafonen arbetar för social upprustning och har en konstruktiv och fredlig roll. Det är inte första gången upplopp sker i Husby. Det är strukturella problem som politikerna inte har åtgärdat. Ju större klyftorna blir kommer det tyvärr finnas människor som tar ut sin frustration på det här sättet.

4. Du är kritisk till politiker och regeringen?

– Regeringen väljer att lösa sociala problem med ökad polisbevakning och militarisering av förorten. Så länge detta pågår kommer människor att resa sig och vilja annat. Det skapar inte förändring men många tror att enda sättet att möta makten är med våld.

5. Varför kräver ni en oberoende utredning av döds­skjutningen?

– Vi kräver en oberoende utredning för att ta reda på vad som hänt. Det har gjorts tidigare, och kan göras på förslag av rikspolisstyrelsen eller justieminister Beatrice Ask. Den kan bestå av jurister, professorer eller andra experter.

6. Ni kräver också en ursäkt till kvinnan vars man dödades och Husbyborna?

– Vi kräver en offentlig ursäkt till Husbyborna som känner sig otrygga och fruktar för sina liv efter polisens övervåld. Folk såg att kvinnan blev illa behandlad av polisen och var i chock för att hennes man dödats. Polisen gick också ut med felaktiga uppgifter om att personen avled på sjukhuset vilket han inte gjorde.

7. Men är den felaktiga uppgiften ett bevis för övervåld?

– Frågan är om det krävs en insatsstyrka så många skott mot en knivbeväpnad, psykiskt sjuk man i 70-årsåldern. Frågan är också varför han inte fick hjälp efteråt och varför man inte kallar på ambulans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.