Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

72-åring döms för våldtäkt på sin hustru

Den 41-åriga kvinnan ville skiljas. Den 72-åriga maken hotade att ta livet av sig, men först ville han ha ett sista samlag. När kvinnan sa nej tvingade han sig på henne och våldtog henne. Nu döms han till två års fängelse.

72-åringen krävde att paret skulle ha sex en sista gång. Därefter skulle han ta sitt liv, meddelade han när hustrun ville skiljas. Kvinnan sa nej. Men eftersom parets barn sov i lägenheten vågade hon inte försöka fly, vilket var en av orsakerna till att 72-åringen friades i tingsrätten.

Läkaren som tog emot kvinnan när hon efteråt sökte vård, har vittnat om att hon hade ”ovanligt mycket skador i underlivet jämfört med dem som brukar komma till gynakuten i liknande situationer”. Tingsrätten, som var oenig, ansåg också att 41-åringen kan ha samtyckt till samlag trots smärtorna ”eftersom hon tyckte synd om sin make och detta var parternas sista samlag”.

Nu döms 72-åringen till två års fängelse i Svea hovrätt, som finner kvinnans berättelse alltigenom trovärdig.

Att 41-åringen skulle ha fått skadorna när hon tidigare på dagen träffade en annan man, som 72-åringen anfört, ser hovrätten som otänkbart. Skadorna borde i så fall ha fått 72-åringen att backa från sin, i egen utsago, önskan om samvaro, skriver rätten i domen.

Straffet blir två år på grund av mannens höga ålder. Han ska också betala skadestånd till sin numera före detta hustru.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.