Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/80-skolor-och-forskolor-i-stockholm-kan-ha-fatt-det-polska-kottet/

STHLM

Skolköksföretaget bekräftar att 26 skolor serverat det polska köttet

00:38. Här skärs tumörer och sår bort från de slaktade djuren i Polen.

Nu bekräftar skolköksföretaget Kleins Kitchen att 26 skolor i Stockholmsområdet serverat det polska köttet. Samtliga skolor har informerats under helgen.

– Däremot vet vi inte hur många skolbarn som ätit av maten i de drabbade skolorna, säger Elisabeth Aronsson, talesperson på Kleins Kitchen.

Jessica Ritzén
Rätta artikel

Enligt Livsmedelsverket har 85 kilo av det okontrollerade köttet från den polska slakterianläggningen blandats upp i kött som gått till skolköksföretaget Kleins Kitchen i Stockholm. 

Kleins Kitchen serverar skolmat på över 80 förskolor och skolor runt om i Stockholm. Bland kunderna finns många av Stockholms mest meriterade friskolor, bland andra Carlssons skola, Viktor Rydbergs gymnasium, Internationella Engelska skolan och Jensen gymnasium.

På måndagskvällen bekräftar företaget för DN att köttet har gått ut till 26 skolor i Stockholmsområdet.

–  Vi är helt säkra exakt vilka skolor det rör sig om. Av våra 94 skolor är det alltså 26 som fått skolluncher som innehöll kött från Polen och från det eventuella partiet. Däremot kan vi inte svara på hur många skolbarn som ätit av maten i de drabbade skolorna, skriver Elisabeth Aronsson, talesperson på Kleins Kitchen.

Företaget vill inte uppge vilka skolor det handlar om men har under helgen kontaktat samtliga för att skolorna ska kunna informera elever, personal och föräldrar. 

– Vi har i dag också varit i kontakt med alla de kunder som inte tagit del av det obesiktigade köttet för att minska ryktesspridningen.

– Vi avser självklart att följa ärendet och ta del av den svenska importörens rapportering av sin leverantörsbedömning och säkerställande att gällande direktiv följs av deras leverantörer.

Kunskapsskolan som driver flera skolor i Stockholmsregionen gick på måndagen ut med information till elever och föräldrar om att eleverna kan ha serverats det okontrollerade polska köttet i tisdags förra veckan.

– I helgen fick vi information från vår matleverantör Kleins Kitchen att polskt kött som inte besiktigats enligt Livsmedelverkets krav kan ha serverats i vår skola tisdag den 29/1. Vi vet dock inte säkert om köttet har nått oss, eftersom leverantören inte har spårning per kilo, skriver rektorn i ett mejl.

Enligt skolköksföretaget ska den serverade maten inte innebära några akuta hälsorisker för eleverna, meddelar skolan.

– Vår leverantör bedömer att det inte finns några akuta hälsorisker med detta, men vi ser såklart ändå mycket allvarligt på situationen.

Kunskapsskolan ska nu se över sina inköp i en ny central upphandling för samtliga skolor i koncernen. 

– Vi genomför också just nu en central upphandling för alla skolor i koncernen där matsäkerhet och spårbarhet är några av de viktiga aspekterna, skriver rektorn.

Enligt Stockholms stads livsmedelskontroll har det okontrollerade köttet spårats till Kleins Kitchens fem kök i Vasastan, Gubbängen, Älvsjö, Stureby och deras restaurang på Brunnsgatan som är öppen för allmänheten. En del av partiet har även gått till en lunchrestaurang i Hammarby Sjöstad. Det kött som inte redan tillagats eller är uppätet har nu stoppats och ska återkallas av företagen och skickas till destruktion.

– Vår hantering är ärendet är så gott som avslutad. Företagen ansvarar för att köttet återkallas. Men det kan hända att vi behöver dubbelkolla och se till att köttet skickats tillbaka som det ska, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad.

Stockholms stad har inte fått in anmälningar om några problem med skolmaten från skolorna. Miljöförvaltningen vill lugna oroliga föräldrar och barn med att man inte vet om det kött som serverats faktiskt har varit dåligt.

– Det finns ingen direktkoppling mellan att ett djur är sjukt och att köttet är dåligt. Problemet här är att kontrollen inte har gått till på rätt sätt i Polen, därför finns det ingen som kan garantera att det inte är något fel på det, och därför ska det inte vara ute på marknaden, säger Daniel Persson.

 

Läs mer: Spårningen av det polska köttet i Sverige är klar

Läs mer: Kött från sjuka djur har sålts till Sverige

Läs mer: Köttkontroller i Polen efter slakteriskandal