Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

80.000 elever drabbas av IT-problem

Olof Linton och Kristina Bylund är lärare vid Spånga gymnasium och kritiska till Stockholm stads IT-upphandling.
Olof Linton och Kristina Bylund är lärare vid Spånga gymnasium och kritiska till Stockholm stads IT-upphandling. Foto: Lars Lindqvist / DN
Stockholm stad sålde sina 45 000 datorer och lade ut IT-driften på bolaget Volvo IT. Billigare och bättre skulle det bli. Men för många av användarna, 80 000 elever, är det fortfarande precis tvärtom: dyrare och sämre.

Den trådlösa uppkopplingen fungerar inte. Inloggningsuppgifterna stämmer inte. Batteritiden på de bärbara datorerna är knappt tre timmar, ingen tänkte på att beställa nätkablar och de programvaror som ska laddas ner hinner aldrig laddas ner.

På Spånga gymnasium står därför de nya, bärbara Delldatorerna i princip orörda i ett bokförråd.

Sedan höstterminen startade har många av lärarna ägnat en stor del av sin arbetstid åt att agera datasupport åt eleverna. Skolans IT-tekniker fick gå redan i våras, eftersom beskedet från statsledningskontoret, SLK, var att någon sådan inte skulle behövas. Då stod det också klart att skolan inte skulle ha råd att behålla teknikern på grund av de ökade kostnaderna som stadens avtal med Volvo IT medfört.

– Katastrof. Dels för att tekniken inte fungerar, men också för att avtalet gör oss bakbundna och försämrar våra möjligheter att jobba pedagogiskt med IT, suckar Olof Linton, lärare på skolan som fick en merkostnad på en halv miljon kronor per år trots att man sparkade IT-teknikern.

Men Spånga är inte ensamt om problemen. DN har varit i kontakt med flera skolor där tålamodet börjar tryta. Flera lärare beskriver utbildningsförvaltningen som "överkörd", och man talar öppet om "IT-haveriet" och att projektet är ett slags "Kejsarens nya kläder". Ambitionen att alla elever i Stockholm ska få en egen dator är numera bara en dröm - det kommer i princip inga skolor att ha råd med.

I branschtidningarna har Volvo IT:s avtal med staden beskrivits som ett guldkontrakt. Enbart supporten kostar staden 10 miljoner kronor i månaden. För varje användarkonto får Volvo IT också en administrationsavgift på 50 kronor i månaden. Bara att elevernas konton finns kostar alltså 4 miljoner i månden. Utöver det kommer de stora kostnaderna; hyra av datorer, skannrar, skrivare - för de flesta skolor har det blivit minst 50 procent dyrare än förut.

– Vi hyr skrivare för 800 spänn i månaden som hade kostat 2.000 att köpa på öppna marknaden, noterar Olof Linton.

Globala gymnasiet har dock undantagits. Skolledningen lyckades efter långa förhandlingar övertyga stadsledningkontoret om nödvändigheten att ställa sig utanför. Där köpte man i stället in bärbara Macdatorer till alla elever och lärare - och totalt blir kostnaden en miljon kronor lägre än om skolan hade gått in i det så kallade GS-IT-avtalet.

– Vi är förstås nöjda. Det ger oss en pedagogiskt frihet och elverna är själva administratörer av sina datorer, vilket jag uppfattar som en förutsättning för att de verkligen ska kunna använda sina datorer och verkligen lära sig hur de fungerar, säger Lars Benon, rektor.

Claes Johannesson, utbildningsförvaltningens IT-projektLedare säger:

– Vi har inga synpunkter på det. Det blir intressant att följa utvecklingen.

Är ni nöjda med det Volvo IT hittills levererat?

– I stort ja. Det finns skolor där det fungerar jättebra. Det är dock uppenbart att vi hade för höga förväntningar på hur snabbt allt skulle kunna fungera som tänkt. Vi borde varit bättre förberedda på vilken stor och komplicerad förändring det här är.

Avtalet värt 5 miljarder

Avtalet med Volvo IT är värt minst 5 miljarder kronor utslaget på nio år. Det är den största offentliga IT-upphandling som gjorts. Projektet drivs av IT-direktör Anette Holm.

Syftet med att lägga IT-driften på entreprenad är sänka kostnaderna och samtidigt skapa en enhetlig och högre standard.

Stadsledningen anser att kostnaderna för IT-driften tidigare delvis var dolda. Man räknar med att den kostade staden minst 800 miljoner kronor per år.

Volvo IT ska göra jobbet för 545 miljoner per år. Kalkylen bygger bland annat på att 200 IT-tekniker avskedas. Hittills har staden gjort sig av med 43 IT-tekniker.

GS-IT står för gemensam IT. Socialdemokraterna har krävt att hela utbildningsförvaltningen ska slippa ingå i projektet som anses vara kontorsanpassat och inte alls fungera i skolans värld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.