Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

96 barn kan ha fallit offer för nätpedofil

Foto: Alamy

Kan man bli våldtagen via internet?

Ja, hävdar åklagarna som åtalat en 22-årig man för tio fall av våldtäkt mot barn och ytterligare minst 70 olika fall av sexuella övergrepp och ofredanden av barn på nätet.

Nej, säger 22-åringens advokat Henrik Olsson Lilja, något stöd i lagstiftningen för det finns inte i dag.

Rättegången mot den 22-årige mannen, hemmahörande i Järfälla, börjar i morgon torsdag i Attunda tingsrätt.

Fallet är ett i raden av flera stora nätpedofilmål som nått de svenska domstolarna under de senaste åren: 96 barn från olika platser i hela Sverige är målsägare och rättegången beräknas ta 55 dagar i anspråk.

Av de unga målsägarna, i det här fallet var den yngste bara 5 år då övergreppen skedde, kommer i de flesta fall att höras via videolänk eller via inspelade förhör. 17 av dem kommer att höras under rättegången.

Fallet tog sin början i två polisanmälningar, gjorda av anhöriga till två av brottsoffren. Polisen lyckades snabbt spåra personen bakom det konto på chatt-applikationen Kik som användes vid övergreppen.

Vid en husrannsakan togs mannens mobiltelefon i beslag. I den fann polisen att ytterligare minst 90 brottoffer, som polisen identifierat på egen hand, de hade alltså inte gjort några anmälningar om de övergrepp som pågick systematiskt och ofta.

Gärningsmannen har erkänt handlingarna i sig, men via sin advokat Henrik Olsson Lilja, bestrider han brottsrubriceringen våldtäkt mot barn.

– Det finns ingenting i lagen som säger att man kan dömas för våldtäkt via internet. Det skulle förvåna mig om åklagarna lyckas med det, säger han.

Men kammaråklagare Anna Bengtsson hoppas att domstolen ska bedöma de omfattande övergreppen, där 22-åringen förmått barnen att begå sexuella handlingar på sig själva, som just våldtäkt mot barn.

– Hovrätten har i ett fall från i höstat uttala att precis den här typen av handlingar kan bedömas som våldtäkt, även om de är egenhändigt utförda, så praxis har förändrats, säger hon.

I den senaste uppmärksammade nätpedofilhärvan dömdes en 29-årig man till sju års fängelse av Solna tingsrätt. Han dömdes dock inte för de virtuella våldtäkter han utsatte sina många offer för, utan för bland annat grovt sexuellt tvång. Hovrättens utslag väntas i mars.

Den 22-årige mannen, som inte bedöms vara psykiskt sjuk, satt häktad i en dryg månad eftergripandet, men försattes sedan på fri fot. Han har genomgått terapi och är enligt sin advokat "ångerfull".

Åtalspunkterna

Den 22-åriga mannen står åtalad för 82 olika brott var av:

- Ett tiotal fall av våldtäkt mot barn i andra hand grovt sexuellt övergrepp mot barn eller försök till dessa brott

- Övriga fall handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och sexuellt ofredande

Rättegången är planerad att pågå under 55 dagar i Attunda tingsrätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.