Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/abubaker-vill-att-fler-bar-munskydd-jag-ar-radd/

STHLM

Abubaker vill att fler bär munskydd: ”Jag är rädd”

01:27. Flera i Stockholm vill se restriktioner om munskydd.
Bild 1 av 1
Foto: Dennis Ylikangas

Beskeden om munskydd varierar i världen och så även kraven på att bära dem.  Sverige håller fast vid att inte ha något tvång – men i Stockholm tycker flera att restriktioner bör införas. 

– Jag förstår inte varför människor inte skyddar sig bättre, säger Abubaker Salifu.  

Munskyddskravet har ökat som en del av bekämpningen av det nya coronaviruset – men på många håll i världen ser det olika ut. I veckan skärper bland annat Frankrike reglerna och inför krav på att munskydd måste bäras på allmänna platser. I England blir munskydd obligatoriskt i butiker. 

Antalet länder som rekommenderar eller kräver att medborgarna använder munskydd har ökat från tio länder i mitten av mars till 130 länder nu, skriver norska NRK. Men statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare uttryckt att munskydden kan innebära en falsk trygghet

På onsdagen var det många människor som bar munskydd när de rörde sig i Stockholm. Näsor över och näsor under – det är olika hur man väljer att bära dem. 

På Drottninggatan promenerar 81-åriga Göran Wassberg, han pekar på sin ficka. 

– Där ligger munskyddet, säger han och ler. 

Göran Wassberg, 81, bor på Södermalm och har burit munskydd sedan i mars. För ett par dagar sedan testade han positivt för antikroppar efter att ha smittats av covid-19 och har nu slutat använda munskydd.
Göran Wassberg, 81, bor på Södermalm och har burit munskydd sedan i mars. För ett par dagar sedan testade han positivt för antikroppar efter att ha smittats av covid-19 och har nu slutat använda munskydd. Foto: Dennis Ylikangas

Under tisdagen fick Göran Wassberg besked om att han bär på antikroppar efter att ha smittats av coronaviruset. 

– Jag känner mig osårbar just i dag. Efter beskedet känns det som att det är lite overkill att bära munskydd om man inte längre är smittsam. Dessutom ser det lite trevligare ut utan munskyddet, även om jag inte är ute på äktenskapsmarknaden, säger han. 

Göran Wassberg förklarar att han har burit munskyddet sedan mars och förvånas över att han smittats trots sin noggrannhet. 

Efter tisdagens besked tog han ett nytt beslut om att ta av det. 

– Jag har sällan träffat människor under pandemin men det är viktigt att skydda sig i större folkmassor. Det är nästan så att vi har varit lite mesiga här i Sverige med restriktionerna gällande munskydd, säger han. 

För allmänheten kan det vara svårt att hålla distansen till andra i vardagliga situationer. Därför har ett uppdaterat regelverk tagits fram på EU-nivå.  

Om det på järnvägsstationer och ombord på tåg i rådande pandemitider inte går att hålla ett avstånd till andra på 1,5 meter så är det munskydd som gäller enligt EU-myndigheten Europeiska unionens järnvägsbyrå (ERA).

Abubaker Salifu, 30, från Jordbro menar att många är oförsiktiga när det gäller smittspridningen av covid-19. Ett munskyddskrav hade förhindrat detta, menar han.
Abubaker Salifu, 30, från Jordbro menar att många är oförsiktiga när det gäller smittspridningen av covid-19. Ett munskyddskrav hade förhindrat detta, menar han. Foto: Dennis Ylikangas

Abubaker Salifu tycker att munskyddet ska bäras så fort man rör sig bland allmänheten och inte enbart på tåg. 

– Jag skyddar mig själv med munskydd då jag aldrig vet vem man kommer i kontakt med. Jag tycker att flera människor bör skydda sig bättre och förstår inte varför de inte väljer att göra det, säger han. 

Abubaker Salifu förklarar att han vill se tydligare restriktioner för munskydd även i Sverige. 

– Jag är rädd, men andra kanske inte känner så. Vissa människor väljer att bära munskydd och andra inte, restriktioner hade varit bra, säger han. 

Julia Torell, 31, från Kungsholmen har aldrig burit munskydd. Hon hänvisar till Folkhälsomyndighetens uttalande om att munskydden kan inge en falsk säkerhet.
Julia Torell, 31, från Kungsholmen har aldrig burit munskydd. Hon hänvisar till Folkhälsomyndighetens uttalande om att munskydden kan inge en falsk säkerhet. Foto: Dennis Ylikangas

Vid Hötorget står Julia Torell, redo att korsa gatan tillsammans med övriga folkmassan. Avstånd är viktigare än munskydd säger hon och hänvisar till Folkhälsomyndighetens uttalanden. 

– Jag har aldrig burit ett munskydd, men jag utgår ifrån vad experterna har sagt. De nämner att munskydd kanske inte hjälper så mycket i vardagssituationer och att det blir en falsk trygghet. På så sätt håller man kanske inte distansen lika bra vilket jag alltid försöker att tänka på, säger hon. 

– Men om det infördes rekommendationer hade jag burit munskydd, tillägger Julia Torell. 

Jasmina Ortiz, 47, och Jasmin Vega Ortiz, 25, från Spånga, pekar på vikten av att bära munskydd i coronatider. ”Vi säger att vi är vuxna och att vi ska kunna hantera smittspridningen själva men det gör vi inte”, säger Jasmina Ortiz.
Jasmina Ortiz, 47, och Jasmin Vega Ortiz, 25, från Spånga, pekar på vikten av att bära munskydd i coronatider. ”Vi säger att vi är vuxna och att vi ska kunna hantera smittspridningen själva men det gör vi inte”, säger Jasmina Ortiz. Foto: Dennis Ylikangas

Jasmina Ortiz och Jasmin Vega Ortiz har precis inlett sin semester. På Vällingby torg bär både mor och dotter munskydd. 

– Jag bär munskyddet främst av hälsoskäl. Eftersom jag jobbar inom sjukvården måste jag skydda mig, mina patienter och kollegor, säger Jasmina Ortiz. 

Hon menar att människor har svårt för att sköta sig i pandemitider och oroar sig över antalet avlidna till följd av covid-19.

– Vi är utsatta hela tiden, det räcker med en nysning eller hostning av någon som går förbi för att man ska bli smittad. Det är så många människor som fortsätter drabbas dagligen. 

Jasmina Ortiz vill se införda restriktioner om munskydd i Sverige då hon anser att flera annars inte vågar bära det.

– Jag tycker absolut att vi behöver det. Det är många i Sverige som är äldre och jag undrar varför vi inte väljer att skydda dem. Jag är tacksam för dem som vågar bära munskydd och inte bryr sig om vad andra tycker, säger hon. 

Gunilla Karlsson, 73, från Vällingby, är både positiv och negativ till munskydd. ”De kan både vara bra och dåliga beroende på om de används rätt eller inte. Just nu använder jag min scarf som skydd då alla munskydd har varit slutsålda”, säger hon.
Gunilla Karlsson, 73, från Vällingby, är både positiv och negativ till munskydd. ”De kan både vara bra och dåliga beroende på om de används rätt eller inte. Just nu använder jag min scarf som skydd då alla munskydd har varit slutsålda”, säger hon. Foto: Dennis Ylikangas

Läs mer: EU-rekommendation: Munskydd på tåg och järnvägsstationer 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt