Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/advokaterna-svart-bevisa-att-poliserna-begatt-brott/

STHLM

Advokaterna: Svårt bevisa att poliserna begått brott

Advokat Anton Strand. Foto: Eva Tedesjö

Tre poliser åtalas efter dödsskjutningen av Eric Torell. Poliserna hade rätt att öppna eld, det visar den utredning som presenterades på fredagen. Men när Eric Torell vände dem ryggen till upphörde den rätten.

– För oss är det svårt att se hur åklagaren ska kunna leda de brott han påstår har begåtts i bevis, säger de åtalades advokater.

Ulrika By
Rätta artikel

Advokat Anton Strand, som försvarar den polis som nu åtalats för vållande till annans död alternativt tjänstefel, är förvånad över åtalet.

– Alla är överens om och utredningen visar att poliserna hade rätt att öppna eld. Att i det skedet reda ut i vilken sekund den rätten inte föreligger längre är oerhört svårt, säger han.

Anton Strand menar att det är svårt att följa med i åklagarens resonemang; att först konstatera att poliserna upplever att de befinner sig i en livsfarlig situation och att sedan åtala dem för hur de sedan agerar.

Utredningen visar också att ingen av poliserna hade möjlighet att se om Eric Torell hade Downs syndrom eller om vapnen han bar var äkta eller inte innan man började skjuta. Enligt utredningen upphörde dock deras ”inbillade” nödvärn i samma ögonblick som Eric Torell vänder sig om och vapnet inte längre riktas mot poliserna.

– De borde slutat skjuta då, menar chefsåklagare Martin Tidén.

Det var en oerhört stressad situation. Kan man förväntas sig att de skulle kunna göra den bedömningen i det läget?

– Det är precis det som tingsrätten kommer att få ta ställning till i samband med rättegången. Jag tänker inte argumentera för det här och nu, säger chefsåklagare Martin Tidén och hänvisar till det som på polisspråk kallas ”verkanskontroll”: efter varje skott ska en polis avgöra om de ska fortsätta använda verksanseld.

Thomas Martinsson, advokat som försvarar en av dem som åtalats för tjänstefel åtalade är också förvånad över åtalet:

– Den utredning som finns i det här ärendet kan inte ligga till grund för en fällande dom. Det finns inga förutsättningar att säga att det har begåtts ett tjänstefel, det handlar om oerhört små tidsmarginaler som det brottet i så fall skulle ha begåtts.

Utredningen visar inte heller i vilken ordning de 25 skotten avlossats, vilket också har betydelse för vem som gjort vad och när.

– Utredningen är visserligen gedigen, man har vänt på varje sten. Men jag får en känsla av att åklagaren väljer att väcka åtal för att domstolen inför öppen ridå ska få avgöra saken. Detta för att inte riskera kritik om att utredningen mörkas, säger Thomas Martinsson.

Det förnekar chefsåklagare Martin Tidén.

– Jag vill inte ens kommentera det påståendet. Jag anser att jag har tillräckliga skäl för att väcka åtal, säger han.

Thomas Olsson försvarar den polis som var insatschef och som nu åtalats för tjänstefel:

- Min klient har inte gjort någonting som inte överensstämmelser med hans instruktioner, vilket också bekräftas av flera poliser som hörts i utredningen.

Han har gjort sitt jobb – ifrågasätter man det ifrågasätter hela polismyndighetens sätt att arbeta, fortsätter han.

Thomas Olsson har svårt att se hur åklagaren ska kunna leda insatschefen påstådda tjänstefel i bevis – och åklagaren vill inte gå in på de detaljerna innan rättegången har inletts.

– Vi hade förhoppningar om och goda skäl att tro att det inte skulle väckas åtal. Nu är det upp till domstolen att bedöma saken. Vi ser med tillförsikt fram emot det, säger Thomas Olsson.

Men Martin Tidén menar att polisinsatschefen borde att lett insatsen på ett sätt som ”minimerade” riskerna för att det skulle börja skjutas över huvud taget. Också det faktum att polisen träffade Eric Torells pappa i kvarteret innan skjutningen ingår i tjänstefel.

– De borde också tagit reda på om den person som pappan letade efter kunde vara samma person som setts med ett vapen, menar Tidén.

Även Ulf Johansson, regionpolischef i region Stockholm, kommenterar åtalen, i ett skriftligt uttalande.

”Det som hänt är mycket tragiskt för alla inblandade. Mina tankar går till de anhöriga och vad de genomlever. Jag tänker också på de kollegor som i sin yrkesutövning nu är misstänkta för brott. Det är självklart en stor tragik även för dem. Att åklagaren har beslutat att väcka åtal innebär att denna händelse granskas i grunden, vilket jag tror är viktigt för alla parter”, skriver Johansson.

Under utredningen, som beskrivs som komplex, har 127 förhör hållit.

Det är i nuläget inte känt när rättegången inleds.