Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mannheimer Swartling har fakturerat 120 miljoner

Nya Karolinska Sjukhuset i Solna.
Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. Foto: Alexander Mahmoud

Omfattande kritik har riktats mot vidlyftiga avtal vid bygget av Sveriges största sjukhusprojekt Nya Karolinska. 

Nu avslöjar SVT Nyheter att advokatfirman Mannheimer Swartling har fakturerat  120 miljoner kronor för juridisk hjälp kring det kritiserade prestigeprojektet.

När Nya Karolinska Sjukhuset skulle byggas drev landstinget igenom att affären skulle göras med ett OPS-avtal, alltså offentlig-privat-samverkan.

Det blev ett avtal som till slut landar på 57 miljarder fram till 2040, enligt beräkningar.

DN har tidigare berättat om att sjukhus i Storbritannien som byggts med OPS har blivit 70 procent dyrare än statligt finansierade sjukhus.

För att få juridisk hjälp med den stora och komplicerade affären har landstinget anlitat juridiska tjänster från advokatfirman Mannheimer Swartling. 

Nu visar en granskning som SVT Nyheter har gjort att advokatfirman har fakturerat landstinget totalt 120 miljoner kronor, inklusive moms. 

– Det är väldigt mycket pengar för mig, säger Iréne Svenonius (M) som är finanslandstingsråd och högsta ansvariga politiker i Stockholms län till SVT.

Vad som är vad i faktureringarna får dock inte skattebetalarna veta. När SVT Nyheter har begärt ut fakturorna så har timkostnader och antal fakturerade timmar varit maskade.

Advokatfirman har inte heller velat svara på några frågor om de juridiska uppdragen, fakturorna eller varför timtaxorna varit maskade. I stället har man hänvisat till advokatsekretess.

– Min uppfattning är att vi använt för mycket externa rådgivare i olika sammanhang, både när det gäller Nya Karolinska och andra delar av landstinget. Vi måste ha högre egen kompetens och se till att använda skattepengarna på rätt sätt, säger Irene Svenonius till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.