Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Åkesson kritisk mot polisen

07:04. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar tisdagens tårtattack.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är starkt kritiskt mot polisen efter tårtattacken. ”Det är uppenbart att man fullständigt missbedömt situationen”, säger han.

SD-ledaren anser att tårtningen av honom ”ytterst är ett slag mot demokratin”.

– Att få en tårta i ansiktet låter inte så farligt, det finns säkert många som skrattar åt det och tycker att det är lite skoj. Syftet är väl att förnedra på något sätt, säger han.

Konsekvenserna kan, enligt Åkesson, bli att folkvalda blir mer försiktiga med att släppa människor in på kroppen.

SD-ledaren fick en tårta i ansiktet när han i tisdags signerade sin nyutgivna bok på Nytorget på Södermalm i Stockholm. En 60-årig kvinna greps, men släpptes efter förhör. Hon är nu misstänkt för ofredande.

SD-ledaren menar att det var svårt för Säpos livvakter att förhindra tårtattacken. Säpo ska dock utvärdera sin insats för att se om arbetsmetoderna behöver förändras.

Däremot är Åkesson mycket kritisk till ordningspolisens insats. Efter tårtattacken avbröts boksigneringen på grund av ett hundratal demonstranter.

– Man klarade inte av att hantera situationen vilket jag tycker är mycket märkligt med tanke på hur många gånger det har hänt tidigare, både i Stockholm och andra delar av landet, att möten störs ut, säger han.

Boksigneringen var ett startskott för SD i Stockholms valkampanj 2014. Nytorget på Södermalm valdes bland annat därför att SD har få anhängare i det området.

– Nytorget är en symbol för allt vi inte står för. Dess raka motsats, GeKås i Ullared, har jag också tänkt besöka, säger Åkesson.

Södermalmspolisen medger att man kunde ha varit fler än de tolv poliser som var på plats från början.

– I Stockholm city har vi någonstans mellan 1.200 och 1.500 politiska manifestationer och allmänna sammankomster per år. I de allra flesta fallen så gör vi korrekta bedömningar. I det här fallet kanske vi hade tjänat på att vara fler, uppenbarligen, säger tillförordnad enhetschef Johan Heed.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar tårtningen av Åkesson för en allvarlig kränkning och han hoppas att incidenten inte ska leda till att politiker håller sig undan mer från vanligt folk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.