Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Akilov döms till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för terroristbrott. Hör DN:s reportrar om domen.

Terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. 

Försök till terroristbrott genom 119 mordförsök. 

24 fall av framkallande av fara för annan.

Rakhmat Akilov dömdes på torsdagen för attentatet på Drottninggatan den 7 april förra året. Påföljden: livstids fängelse och livstids utvisning.

Det tog bara 40 sekunder. 

Rakhmat Akilovs lastbilsfärd nedför Drottninggatan i fredagsrusningen i april 2017 dödade fem människor. Morden, tillsammans med den misslyckade sprängningen av den hemtillverkade bomben på passagerarsätet, bedömdes av Stockholms tingsrätt som terroristbrott. De 119 mordförsöken som försök till terroristbrott. 

Bara ett tiotal fall har gått till domstol sedan den första lagen om terroristbrott infördes i Sverige för femton år sedan. Lagstiftningen är krånglig. För att en handling ska rubriceras som terroristbrott krävs att gärningen allvarligt har kunnat skada en stat. Dessutom måste syftet med brottet vara att terrorisera eller skrämma.

Domen mot Rakhmat Akilov är ovanlig. Ändå framstår rättens ordförande, Ragnar Palmkvist, trygg i sin bedömning.

– En ensam gärningsman som har en lite oklar verklighetsfrånvänd agenda, kan dömas för terroristbrott. Förutsatt att gärningen är tillräckligt allvarlig och sker med ett visst syfte, sa han när han mötte pressen på torsdagen.

För dig har frågan om terroristbrott verkat nästan enkel att bedöma?

– Enkel är starkt uttryck. Men vi har prövat den bevisning som har lagts fram i den delen. Min uppfattning är ganska tydlig när det gäller de objektiva förutsättningarna. Och kanske ännu mer tydlig när det gäller Rakhmat Akilovs avsikter med gärningen.

Akilovs advokat Johan Eriksson har i rätten pläderat för att händelserna på Drottninggatan inte skulle rubriceras som terroristbrott. På torsdagen avstår han från att kommentera tingsrättens bedömning.

– Jag noterar hur tingsrätten har argumenterat i den delen men jag skulle aldrig kritisera en domstol några timmar efter en dom. Det skulle jag aldrig göra.

För Rakhmat Akilov blev beskedet om påföljden en besvikelse. 

– Han är besviken över att han dömdes till fängelse på livstid. Och han vill fundera några dagar till innan han kommer med något ställningstagande i vad mån han kommer att överklaga domen eller inte, säger hans advokat Johan Eriksson.

– Det är en rad svåra frågor för honom att ta ställning till förstås. Som för alla människor som döms till fängelse på livstid. Det är ett ganska dramatiskt beslut för vem som helst. Det brukar vara det som överskuggar och det var det nog i det här mötet också.

Tingsrätten gick i princip helt och hållet på åklagarens linje. I fyra fall har rubriceringen ändrats från försök till mord till framkallande av fara för annan. Och i ett fall föll åklagarens yrkande helt – det var alltför osäkert var på Drottninggatan den aktuella personen hade befunnit sig.

Åklagare Hans Ihrman är nöjd med domen – och med att de mål som han och åklagarsidan hade satt upp inför rättegången har kunnat uppfyllas. 

Är det något som du känner att ni inte lyckades uppnå?

– Nej, faktiskt inte. Man kan givetvis göra olika bedömningar när det gäller enskilda fall, det har jag den största respekt och förståelse för. 

– Nu ska vi studera domen närmare och sedan får vi se vad som händer.

Kränkningsersättningen till de överlevande blev högre än normalt. I normala fall av mordförsök brukar 100.000 kronor dömas ut. Har någon blivit svårt skadad är 125.000 kronor det normala. I det här fallet har tingsrätten valt att berättiga de lindrigt skadade till 125.000 kronor – och de med svåra skador 150.000 kronor. Advokat Sanna Bergenheim Everett är målsägandebiträde för fjorton personer som befann sig på Drottninggatan den 7 april förra året.

– Jag har precis fått domen i min hand. Men det jag spontant känner är att det är positivt med en fällande dom i förhållande till samtliga mina klienter. Och sedan att man har lagt sig på en högre nivå i skadeståndsdelen, säger advokat Sanna Bergenheim Everett.

De anhöriga till dödsoffren hade yrkat på 150.000 kronor i ersättning. De fick nöja sig med 60.000 kronor – en följd av en ny praxis från Högsta domstolen.

 

Läs mer: Akilovs advokat om domen

Läs mer: ”Domen mot Akilov var väntad” 

Läs mer: Målsägandebiträde välkomnar domen 

Läs mer: Terrordådet på Drottninggatan – det hände den 7 april 2017

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.