Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Akilov spelade in film före attentatet

00:22. VARNING FÖR STARKA BILDER. Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilovs har inletts. Det syntes inga tecken på att Akilov var berörd när filmer från dådet spelades upp i rättsalen.

En timme före sitt attentat spelade Rakhmat Akilov in en film.

”Det är dags att döda otrogna”, sa han in i mobilkameran.

När filmklippet under onsdagen spelades upp på rättssalens skärmar borrade Akilov ner blicken och vägrade titta. Han undvek även de blodiga bilderna från Drottninggatan. 

Den andra rättegångsdagen fokuserade på attentatsdagen, den 7 april 2017. Åklagaren visade med film, bild och animering hur Rakhmat Akilov rörde sig från Vårby gård till centrala Stockholm. Han köpte snus i Vårby centrum innan han tog tunnelbanan till T-centralen, där han bytte till gröna linjen och åkte till Odenplan.

På vägen fastnade han i flera övervakningskameror och stillbilder från dessa visades upp i rättegångssalen.

Väl framme vid Odenplan går han upp på Karlbergsgatan där han stannar och spelar in en mobilfilm. Till skillnad från filmen där han svär trohetseden till terrorsekten IS och ser ut att läsa innantill, verkar han den här gången tala fritt ur hjärtat.

Han talar omväxlande på arabiska och tajikiska, och tycks vända sig till IS-sympatisörer i sociala medie-appen Zello.

”Frid vare med er och Guds nåd och välsignelser vara över er alla mina bröder  som är med och sitter i Zello tillsammans med mästaren Shahomada och lyssnar på min dikt”, inleder Akilov med att säga. 

”Tiden har kommit nu, res på er, nu är det dags att döda de otrogna.” 

– Filmen är väldigt viktig. Man kommunicerar sin gärning och det är ett sätt att uppmuntra anhängare till nya attentat. Man har inget intresse av att göra detta i tysthet, säger åklagare Hans Ihrman. 

Åklagare Hans Ihrman visade på onsdagen flera rekonstruktioner av Akilovs färdväg efter att han hade kapat Spendrupslastbilen. Först körde han runt kvarteret med lastbilen och han körde då långsamt, bara några kilometer i timmen. I förhör har han förklarat detta med att det tog tid för honom att förstå hur han skulle växla lastbilen för att få upp farten.

När han kör in på Drottninggatan ökar farten. Genom tre olika mätpunkter, övervakningskameror från tre olika butiker, har farten beräknats till ett snitt av 60 kilometer i timmen. 

Åklagaren visade bilder på Drottninggatan från precis efter attentatet. Det är otäcka bilder, trots att inga människor syns på dem. Spåren efter lastbilens framfart syns tydligt, i form av blod, krossade blomkrukor och omkullkastade stenlejon. 

Rakhmat Akilov, som under den första rättegångsdagen tycktes följa med i vad som hände genom att titta i sina papper och lyssna på sin tolk, hade under onsdagen ett betydligt mer bortvänt kroppsspråk. 

Han tittade inte på de filmer åklagaren visade upp, satt bakåtlutad i sin stol och såg inte ut att lyssna på översättningarna de tre tolkarna levererade.

Först i slutet av dagen, när åklagaren visade en film som visar hur lastbilen fattar eld, tittade Akilov upp. Han gungade med små rörelser i stolen och riktade blicken mot videoskärmen till höger i salen under hela filmvisningen.

Målsägandebiträdet som bland annat företräder familjen Bevington och de anhöriga till Chris Bevington som dödades på Drottninggatan, begärde att övervakningsfilmerna från dödstillfället skulle förevisas bakom stängda dörrar. Med hänsyn till de anhöriga begärde åklagaren att filmerna från ytterligare en zon, zon B, också skulle visas bakom lyckta dörrar. Även i zon B fanns två dödsoffer.

Rätten beslutade att bifalla begäran. 

– Det är känsliga bilder i den här processen. Det är mycket smärtsamt för mina klienter att gå igenom allt material, säger advokat Jessica Sandberg som representerar tretton klienter från Drottninggatan som på olika sätt drabbats av Akilovs dåd.

Advokat Göran Hjalmarsson representerar också flera brottsoffer från Drottninggatan.

Hur har era klienter upplevt inledningen av rättegången?

– Det har varit mycket starka känslor, säger Göran Hjalmarsson.

– Det var en tung dag för dem igår. Vi har förberett dem i flera månader. Men när man väl är här – och jag har klienter som rest långt för att komma hit – så blir det oerhört tufft, säger Jessica Sandberg.

Vi har sett under förhandlingen hur Akilov ibland inte har velat titta på bilderna från Drottninggatan. Är det viktigt för era klienter att han konfronteras med det han har gjort?

– Visst. De vill ha svar, våra klienter. De vill ha svar på frågan: Hur kunde du? Och varför? Vi var oskyldiga människor, vi ska kunna känna oss trygga på en gågata i Stockholm klockan 15 en fredagseftermiddag, säger Göran Hjalmarsson. 

Åhörare och press fick komma in igen när filmerna från de tre sista zonerna visades. 

Där syns hur människor först rör sig lugnt och normalt för att plötsligt kasta sig ner på marken eller in i olika affärer i panik. Lastbilen dundrar förbi, i många fall med mycket liten marginal.

Åklagaren visade särskilt på hur många människor som var nära lastbilen när den kraschade in i Åhlenshuset. Det var vid det tillfället 11-åriga Ebba Åkerlund dödades.

Akilov hade med sig gasflaskor i förarhytten som han tänkte sig skulle detonera. Han tände på aceton som han trodde skulle göra att gasen sprängdes. Innan anordningen exploderade lämnade han lastbilen via förarhytten.

”Acetonen började brinna i hytten, mina byxor fattade eld, jag väntade på att gasflaskorna skulle detonera men det gjorde de inte”, säger han i polisförhör.

Via övervakningsbilder fick rätten sedan följa Akilovs flyktväg, fram tills att han kunde gripas i Märsta fem timmar efter attentatet.

Åklagaren blev klar med sin sakframställan på onsdagen. Han avslutade med att visa vilka effekter dådet fått på Stockholm och Sverige och gjorde en genomgång om varför det är att räkna som ett terrordåd.

Rättegången fortsätter på tisdag i nästa vecka. Då ska Rakhmat Akilov förhöras.

Stefan Lisiniski: Akilovs sista dag i frihet kartlagd i detalj 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.