Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Akilov – terroristen som ingen vill veta av

Other: Polisen, Magnus Hallgren

Han svor trohet till Islamiska staten och bad om terrorsektens erkännande. Men ett år efter attacken på Drottninggatan är Rakhmat Akilov helt ensam. Ingen annan har tagit på sig dådet och i den jihadistiska propagandan är han bortglömd. 

Lördagen den 7 april har det gått ett år sedan terrordådet på Drottninggatan, där fem människor dödades och många fler skadades. Terroristen Rakhmat Akilov sitter inlåst i en cell som alltid är upplyst, med restriktioner som kraftigt begränsar hans kontakt med omvärlden. Han har så kallad sekundbevakning, vilket innebär att häktesvakter ständigt tittar på honom genom en glasruta. Detta beror bland annat på en misstänkt förhöjd självmordsrisk – och det är också anledningen till att cellen aldrig kan få bada i mörker. Då blir det för svårt att urskilja vad den intagne gör.

Före terrordådet skickade Rakhmat Akilov en film till sina kontakter inom IS. I filmen svor han trohetsed till IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Hans förhoppning var att terrorsekten skulle erkänna hans terrordåd mot Sverige.

”Min käre bror, göm det i telefonen. Låt dem veta att jag hade svurit ed till Amiren. Må Gud belöna dig”, skrev han dagen före terrordådet i en chatt med en kontakt som gick under pseudonymen Mouvia Regari.

Men Rakhmat Akilov har inte fått det erkännande han eftersträvat. Ett år efter terrordådet är han isolerad och utan stöd från de han kallat sina bröder. Hans riktiga bror trodde fram tills Aftonbladet träffade honom i vintaras att han var död. Han har enligt polisen inte haft någon kontakt med sin fru på länge och hon har heller inte deltagit i förundersökningen.

Både åklagaren och Akilovs advokat uppger att de inte känner till om hans hemland Uzbekistan har erbjudit honom någon hjälp eller stöd i rättsprocessen. Uzbekistans ambassad i Berlin, som bistår även i svenska ärenden, har inte svarat på DN:s frågor.

När Akilov under den fjärde rättegångsdagen i februari fick veta att Islamiska staten inte tagit på sig hans attack blev han förvirrad.

– Har de inte erkänt det?

Terrorexperten Magnus Ranstorp.
Terrorexperten Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg / TT
IS har massor av andra fronter som de måste kämpa med.

Islamiska staten har aldrig tagit på sig dådet på Drottninggatan, trots att personer som påstått sig ha kopplingar till terrorgruppen väglett Akilov.

– Det är märkligt utifrån det han själv hävdar, men det kan finnas flera förklaringar. Dels är det en tadzjikisk grupp som kanske inte har direktkontakt med IS mediaenhet som vanligtvis tar på sig dåd. Sedan försvann det här dådet väldigt snabbt, även om det var stort för oss i Sverige så var det inte så framgångsrikt ur IS synvinkel. De har massor av andra fronter som de måste kämpa med, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som följt fallet.

Terrordådet i Stockholm har inte heller förekommit i någon större utsträckning i den jihadistiska propaganda som används för att framhäva IS, sprida skräck och rekrytera nya terrorister. DN har tagit hjälp av både svenska experter och utländska organisationer som följer propagandakanalerna. Under året som gått har bara ett fåtal referenser gjorts till dådet på Drottninggatan, och då i ofta små, informella sammanhang med liten spridning.

I maj 2017 rapporterade den amerikanska organisationen Site, som kartlägger extremister, att ett konto på den krypterade chattjänsten Telegram uppmanade till terrorattacker i Storbritannien. Till uppmaningen fanns en engelskspråkig propagandabild på en person som ska föreställa en IS-krigare. Där syns också en liten inklippt bild från räddningsinsatsen på Drottninggatan. Men det görs inga andra hänvisningar till det svenska terrordådet och bilden är också det enda exempel på propaganda efter attacken som finns med i förundersökningen mot Akilov.

I propagandamaterialet som uppmanar till terrorattacker finns en bild från Drottninggatan (inzoomad till höger) – men attacken nämns annars inte.
I propagandamaterialet som uppmanar till terrorattacker finns en bild från Drottninggatan (inzoomad till höger) – men attacken nämns annars inte.

Det Washingtonbaserade forskningsinstitutet Middle East Media Research Institute (Memri) bevakar bland annat jihadistiska grupper och aktiviteter på nätet. 

Enligt Kendra Heideman, digital chef på Memri, finns det bara ett fåtal meddelanden som rör attacken på Drottninggatan som publicerades direkt efter dådet. 

– Alla referenser skedde precis efter attacken. Vi har inte sett hänvisningar till Stockholm sedan dess, säger hon.

I en rapport som Memri sammanställt åt DN om propagandan efter Drottninggatan finns bara en handfull uttalanden som direkt hänvisar till attacken. På två IS-kanaler på Telegram nämns att Sverige är en del i den internationella koalitionen mot IS. På ett annat Telegramkonto publicerades en bild på svenska poliser och texten: ”Terroristerna har förvandlat Sverige, blommornas och champagnens land, till en terrorfylld armébas. Det har nu mer specialstyrkor än katter på sina gator.” 

– Det finns djup okunskap hos IS-anhängare och tusentals kanaler där sånt här dyker upp. Att sanningen förskönas och förvanskas är väldigt, väldigt vanligt, säger Michael Krona angående att Sverige kallas ”blommornas och champagnens land.

Han är fil dr i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet och har under de senaste tre åren forskat på propaganda inom extremistisk kommunikation. I praktiken innebär det att han följer Islamiska statens officiella och inofficiella kanaler i fyra till fem timmar varje dag. Michael Krona är därför väl insatt i hur mycket Akilov och Stockholmsattentatet har nämnts i propagandan sedan den 7 april.

Michael Krona vid Malmö universitet arbetar med forskning om Islamiska statens propaganda.
Michael Krona vid Malmö universitet arbetar med forskning om Islamiska statens propaganda. Foto: Håkan Röjder/Malmö Universitet
IS ledning känner till att attacken är genomförd, men IS har fortfarande inte kommunicerat ut något kring den.

– Det jag har sett handlar om det omedelbara efterspelet, timmar och dagar efter attentatet i olika anhängarforum. Alla attacker hyllas alltid på dessa forum, så det är inget konstigt eller ovanligt. Officiellt från IS är det inte alls nämnt. Den enda referensen under det senaste året är en kort sekvens från en av butikernas övervakningskameror, när lastbilen kör förbi. 

Sekvensen klipptes enligt Krona in i en av terrorsektens officiella produktioner i slutet av förra sommaren. 

– Det handlade inte alls om Stockholm, utan generellt om att inspirera människor till attacker. IS ledning känner till att attacken är genomförd, men IS har fortfarande inte kommunicerat ut något kring den. 

Michael Krona säger att IS kommunikation är mer genomtänkt än vad många tror.

– De är väldigt noga med att kommunicera budskap som har ett bevisvärde. Det brukar handla om konkreta attacker som de kan visa att de har varit inblandade i eller koordinerat. Det finns tydliga doktriner för vem som kommunicerar vad, och kring vad som är officiell propaganda och vad som inte är det. 

Det finns tre skäl till att Akilov inte används aktivt i IS-propaganda, säger Michael Krona.

– Det första är att han inte blev martyr, han dog inte. Det andra är att händelsen i förhållande till annat inte ledde till så mycket uppmärksamhet. Det tredje är att IS centrala ledning är väldigt osäker på det tadzjikiska nätverket. Det är inte en koordinerad cell från IS högsta ledning. När de inte vet så mycket går de inte ut och tar på sig någonting, det handlar om trovärdighet mot fiender och andra konkurrerande grupper. 

Rahkmat Akilov är en stereotyp person som IS lyckas tilltala, tycker Michael Krona efter att ha läst förundersökningen mot honom.

– Han känner att han är en del av dem, vilket beror mycket på att IS är skickliga med sitt inkluderande budskap. Oavsett var i världen man befinner sig kan man vara en del av dem, går det ut på. De lyckas få människor att känna den här identiteten och tillhörigheten till organisationen och det skiljer IS från andra grupper skulle jag säga.

Akilov är nästan helt ensam i Sverige, har han berättat i förhör.
Akilov är nästan helt ensam i Sverige, har han berättat i förhör. Foto: Polisen
Ärligt talat har jag inga vänner eftersom alla tror att jag redan är i Syrien.

I februari höll den person som Rakhmat Akilov kallar sin ”emir”, Abu Osama Noraki, ett tal i appen Zello. I talet räknar han upp länder som utsatts för terror och som ska frukta nya IS-attacker, däribland Sverige. Flera medier har rapporterat att det är, såvitt känt, det närmaste IS kommit ett erkännande av Stockholmsdådet. Michael Krona håller inte med om det. 

– Det enda som räknas är om erkännanden kommuniceras av IS centrala ledning och i deras kanaler, inget annat. Däremot är det ett erkännande som kan vara relevant för just Akilov-fallet, hur han instruerats och koordinerats från nätverket, men alltså inte gällande IS som organisation, säger han.

I förhör har Rakhmat Akilov berättat att han är nästan helt ensam i Sverige. Kontakterna som stöttade honom inför dådet är det närmaste vänner som han tycks ha haft den senaste tiden.

– Ärligt talat har jag inga vänner eftersom alla tror att jag redan är i Syrien. De är mycket rädda för att ha kontakt med mig. På grund av mina åsikter, sade han i ett av polisförhören.

Bristen på reaktioner i IS propagandakanaler tyder på att Rakhmat Akilov redan är bortglömd av sina ”bröder”. I rapporten från Memri finns det bara en enskild individ utanför hans nätverk som hyllat dådet. Det är en albansk kvinna som levt inom IS. Dagen efter terrordådet lägger hon upp en bild på instagram med snickers och andra sötsaker.

”Firande efter attacken i Stockholm. Mer blod kommer att spillas. Snart, insha Allah”, skriver hon.

En albansk IS-kvinna är den enda utanför Akilovs krets som hyllat dådet.
En albansk IS-kvinna är den enda utanför Akilovs krets som hyllat dådet.

Kvinnans instagramkonto har stängts ned och hennes hyllning till Akilov har försvunnit.

Rättegången mot Rakhmat Akilov väntas pågå till den 9 maj. Åklagaren Hans Ihrman yrkar på att han ska dömas till livstids fängelse och utvisning:

– Mitt mål är att han aldrig någonsin mer ska röra sig fritt i vårt samhälle.

TV: Byggde bomb – och bad vännerna om förlåtelse

Kartlagt: det gjorde Akilov på attentatsdagen

Läs också: Minuterna 7 april 2017 som ändrade Stockholm för alltid

Läs också: Nätverket bakom Akilov tros ha sitt ursprung i Tadzjikistan

Läs också: Twitterkonto spred uppgifter ur Akilovs chatt – bara timmar efter dådet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.