Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aklagare-inleder-forundersokning-efter-att-sjukskoterska-med-covid-19-dog/

STHLM

Åklagare inleder förundersökning efter att sjuksköterska med covid-19 dog

Sjuksköterskan som vårdat covid-19-patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge avled förra veckan.
Sjuksköterskan som vårdat covid-19-patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge avled förra veckan. Foto: Patrik Österberg/TT

Åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, rapporterar Aftonbladet. Detta efter att en 39-årig sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som vårdat covid-19-patienter avlidit.

Kvinnan avled under förra veckan några dagar efter att hon testats positivt för covid-19. Några dagar senare inkom skyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset med en anmälan om att personal inte haft tillgång till ordentlig skyddsutrustning och att sjukhuset inte följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Jag har gett polisen direktiv att bland annat hålla inledande förhör och begära in skriftlig dokumentation. Det finns ingen misstänkt person, vi ska nu ta reda på vad som hänt, säger kammaråklagare Jennie Nordin på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande. 

Den 39-åriga sjuksköterskan arbetade med att vårda covid-19-patienter och avled bara fyra dagar efter att hon testat positivt för virussjukdomen. Det finns i dag ingen misstänkt.

– När vi utreder det kommer vi att titta brett på vilka som i sådana fall kan hållas ansvariga för att man gjort avsteg från skyddsutrustningen. Men vem det är och var det ansvaret ligger kan jag inte svara på i dag, säger Jennie Nordin till TT.

Karolinska universitetssjukhuset vill i nuläget inte kommentera ärendet.

”Sjukhuset följer rekommendationer för skyddsutrustning från Folkhälsomyndigheten och WHO. I övrigt hänvisar vi till polisen för att inte förekomma den pågående förundersökningen. Vi har inga fler kommentarer i ärendet”, skriver man i en kommentar till TT.

Läs mer: Sjuksköterska avled efter att ha smittats av coronaviruset