Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aklagare-intern-uppgorelse-bakom-mordet-i-enskede/

STHLM

Åklagare: Intern uppgörelse bakom mordet i Enskede

Polisen visiterar personer vid huset där skjutningen ägde rum. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En man i 20-årsåldern åtalas för mordet på en ”tongivande person” i ett kriminellt nätverk i Enskededalen i december förra året, berättar åklagaren Lisa Dos Santos för DN.

På måndagseftermiddagen kom beskedet att en man i 20-årsåldern åtalas för ett mord i Enskededalen i december förra året. 

– Utredningen är klar. Jag väcker ju åtal för att jag tycker att det finns tillräckliga bevis för att få en fällande dom, säger åklagaren Lisa Dos Santos till DN. 

Mordoffret var en man i 20-årsåldern som enligt åklagaren bedöms ha varit en medlem i ett kriminellt nätverk. Mannen blev skjuten med flera skott i en lägenhet i ett flerfamiljshus på eftermiddagen söndagen den 16 december. Offret fördes till sjukhus men hans liv kunde inte räddas. 

Den man som nu åtalas för mordet greps av polisen kort efter skjutningen hade skett. I samband med att mannen häktades i december förnekade han brott. På bilder från området kort efter händelsen kunde man se ett antal unga män som stod uppställda mot en vägg. 

– Brottsplatsen spärrades av efter händelsen. Många av de som ingår i det här kriminella nätverket bor där runt omkring. Så de började ta sig till huset när det hörde talas om vad som hade hänt, säger Lisa Dos Santos. 

Åklagaren berättar vidare att den nu åtalade mannen är en av de unga män som greps på platsen. Enligt henne har mannen först flytt från lägenheten för att en stund senare återkomma till området vid huset.

– Han greps en timme och 20 minuter efter gärningen, säger hon. 

Lisa Dos Santos menar att både offret och gärningsmannen tillhör samma kriminella nätverk. 

– Det är en intern uppgörelse, menar jag. Den som blev skjuten var en tongivande person i det här nätverket.

I slutet av februari meddelade Södertörns tingsrätt att även en annan person hade gripits i samband med mordet. Lisa Dos Santos berättar att denne senare friades från misstankarna.