Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Åklagare lägger ner diskrimineringsärendet mot Ekeroth

Åklagare Ronnie Jacobsson säger till DN att han inte inleder någon förundersökning på anmälan om diskriminering som Säpo upprättade i helgen efter att Kent Ekeroth (SD) avvisats från en krog. ”Jag gjorde ett felbeslut helt enkelt”, säger han.

– Jag var lite stressad när ärendet föredrogs mig i lördags då jag var i beredskap i hemmet. Säkerhetspolisen rådfrågade mig om det borde upprättas en anmälan och med de uppgifter jag då fick gjorde jag ett felbeslut i förhållande till hur lagstiftningen ser ut, säger Ronnie Jacobsson som strax före lunch på måndagen var i färd med att lägga ner hela saken.

Natten till lördagen avvisades Sverigedemokraternas Kent Ekeroth från en krog i centrala Stockholm. Restaurangen hävdar att Ekeroth burit sig illa åt mot en kvinnlig gäst i 30-årsåldern. Själv hävdar Ekeroth att han kastades ut från krogen på grund av att han är sverigedemokrat.

Rikdagsledamoten hade livvakter från Säpo med sig. Myndigheten anmälde överraskande krogen för olaga diskriminering. Ronnie Jacobsson tänkte inleda en förundersökning.

Men enligt lagen går det inte att diskriminera någon på grund av åsikt eller partitillhörighet. ”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats” skriver Ronnie Jacobsson i sitt beslut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.