Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aklagare-vill-ha-skarpt-straff-for-garagemordet-i-ostberga/

STHLM

Åklagare vill ha skärpt straff för garagemordet i Östberga

Två personer skadades vid en skottlossning i Östberga 15 augusti 2017.
Två personer skadades vid en skottlossning i Östberga 15 augusti 2017. Foto: Janerik Henriksson/TT

I tingsrätten dömdes den 35-årige mannen till tolv års fängelse för medhjälp till det uppmärksammade garagemordet i Östberga. Han bör dömas för mord och för försök till tre mord, anser åklagaren som överklagat. 35-åringen vill att hovrätten friar honom helt. 

Ulrika By
Rätta artikel

Det fanns DNA från mannen i den bil som användes då en 20-åringen sköts till döds med ett stort antal skott i ett garage i Östberga den 15 augusti 2017.

I bilen hittades också en bensindunk där polisens tekniker kunde säkra fingeravtryck från 35-åringens dåvarande flickvän. Dunken hade inhandlats av paret sju dagar innan mordet skedde. Köpet registrerades av en övervakningskamera.

35-åringen åtalades för mordet och försök till mord i tre fall. I det garage där skjutningen inträffade befann sig nämligen inte bara mordoffret utan även två av hans bekanta och en 11-årig pojke. En av dem skottskadades av en rikoschett, de andra två undkom mirakulöst de 21 skott som avlossades vid tillfället.

Tingsrätten ansåg det bevisat att 35-åringen hade tillgång till den stulna bil som användes vid mordet. Rätten ansåg även att 35-åringen försett bilens bakre rutor med solfilm för att försämra insynen i bilen. Domstolen slog dessutom fast att han köpt bensindunken samt bensin för att efter mordet elda upp bilen, något som misslyckades.

Men mannen kunde inte dömas för mord då man inte hittade vapnet, det fanns heller inga vittnesutsagor som pekade på att det var just han som körde ner i garaget och sköt. Rätten dömde därför mannen till 12 års fängelse för medhjälp till mord. 

Bilen i garaget genomborrades av ett stort antal kulor, polisen hittade 21 tomhylsor i garaget där en 20-årig man mördades när han skulle parkera sin bil.
Bilen i garaget genomborrades av ett stort antal kulor, polisen hittade 21 tomhylsor i garaget där en 20-årig man mördades när han skulle parkera sin bil. Foto: Polisen

Det resonemanget motsätter sig kammaråklagare Daniel Insluander. I sin överklagan till hovrätten skriver han att ”i konsekvens med tingsrättens resonemang” kring 35-åringens kopplingar till bilen och bensindunken så borde han dömas även för mordet. Åklagaren menar även att 11-åringen, som var med i garaget, vid en fotokonfrontation pekade ut en person som var mycket lik 35-åringen.

Åklagaren yrkar därför på att 35-åringen bör dömas för mord och tre fall av mordförsök. Han anser också att straffvärdet är betydligt högre än 12 år – även om hovrätten finner mannen skyldig enbart till medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Även 35-åringen har via sin advokat Slobodan Jovicic överklagat tingsrättens dom. Han yrkar på att bli helt friad från misstankarna.

Enligt advokaten går det inte att tidsbestämma när 35-åringens dna avsatts i bilen och det finns enligt honom heller ingenting övrigt i utredningen som pekar mot 35-åringen.

Han har i sin tur förklarat spåren med att han lever i en kriminell miljö och att han normalt sett lever på att stjäla bilar. Han kan alltså vid något tillfälle ha varit i kontakt med bilen. Någon bevisning som visar att han mördat någon finns dock inte, enligt överklagan.

Hovätten har ännu inte satt ut någon tid för förhandling.

Läs mer: 35-åring döms till fängelse i 12 år för medhjälp till mord