Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aklagaren-35-aringen-bor-domas-for-grov-kvinnofridskrankning-av-josefin/

STHLM

Åklagaren: 35-åringen bör dömas för grov kvinnofridskränkning av Josefin

Den 35-åring som dömts till åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel av sin dåvarande sambo bör även dömas för grov kvinnofridskränkning och få skärpt straff. Det anser kammaråklagare Carolin Hagvil som nu anslutningsöverklagat domen i Nacka tingsrätt.

DN har i flera artiklar berättat om 24-årige Josefin (fingerat namn) som under fyra års tid misshandlades svårt av sin dåvarande sambo, en 35-årig man.

Mannen dömdes till åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel, fyra fall av grov misshandel, ett fall av misshandel och grovt olaga hot till åtta års fängelse i början av december 2019.

Han dömdes dock aldrig för grov kvinnofridskränkning, vilket åklagaren yrkat på.

Orsaken till att han friades från grov kvinnofridskränkning var att tingsrätten inte fann det bevisat att mannen, vid ett stort antal, men ospecificerade, tillfällen under perioden 27 december 2017 till den 12 september 2019 slagit och sparkat målsägaren.

Åklagaren Carolin Hagvil hävdar dock att det finns tillräckligt med konkreta och identifierbara tillfällen – utöver de brottstillfällen som mannen dömdes för – för att han ska kunna dömas även för grov kvinnofridskränkning enligt den åtalspunkt som tingsrätten ogillade.

Enligt åklagaren styrker Josefins egna uppgifter, vittnens uppgifter och den omfattande skadebild hon hade att mannen systematiskt utsatte henne för misshandel under den ovan nämnda perioden.

Att mannen inte dömdes för grov kvinnofridskränkning innebär att Josefins fall går under radarn statistiskt sett. Hennes fall räknas helt enkelt inte som grov kvinnofridskränkning om mannen inte döms för det. Fallet aktualiserar behovet av att se över lagstiftningen i frågan, något som nu görs i en pågående utredning.

Kammaråklagaren anser också att det samlade straffvärdet uppgår till nio – och inte åtta – års fängelse.

Mannen medger endast en bråkdel av den misshandel han dömts för. Han har överklagat domen. Han vill bli friad från samtliga åtalspunkter utom en. Han anser inte att det han gjort sig skyldig till är synnerligen grov misshandel, utan endast grov misshandel och vill därför få strafflindring.

Även Josefin har, via sitt målsägarbiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark, överklagat domen. De har samma synpunkter på frågan som åklagaren.

Läs mer: Misshandlade sin partner i fyra år – friades från grov kvinnofridskränkning 

Läs mer: Undersköterskan som fick Josefin att säga sanningen