Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aklagaren-misstanker-man-tande-eld-pa-frun-nar-hon-ville-skiljas/

STHLM

Man åtalas för två mord i samband med Tumbabranden

Två personer dog och fyra fick föras till sjukhus efter branden i Tumba i december.
Två personer dog och fyra fick föras till sjukhus efter branden i Tumba i december. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

En man åtalas nu för två mord och mordbrand efter att ha hällt bensin på sin fru och sedan tänt på, enligt åklagaren Emma Olsson. Branden ledde till att både kvinnan och den gemensamme 21-årige sonen dog i lågorna. 

– De har tre döttrar som också sover på övervåningen och som vaknar av det här, säger Emma Olsson.

Grannarna vaknade av skrik ute på gatan och märkte att det brann i ett av radhusen i villaområdet i Tumba. Det var mitt i natten några dagar innan jul som dramat utspelade sig och både räddningstjänst, ambulans och polis ryckte snabbt ut till platsen.

En man i 60-årsåldern och hans tre döttrar hade lyckats ta sig ut ur huset – men snart kunde det konstateras att två personer hade dött i branden. Kort därefter greps mannen och häktades ett par dagar senare. Han har suttit frihetsberövad sedan dess. 

Nu åtalas mannen misstänkt för mord i två fall och för mordbrand. Enligt åklagaren Emma Olsson har mannen avsiktligen mördat sin fru och den gemensamme sonen har då också dött vid tillfället

– Han har berusat sig själv, druckit alkohol på natten och sen så menar jag att han har hällt ut bensin i sovrummet på övervåningen. Där har kvinnan dött av de omfattande brännskador som hon har fått, säger Emma Olsson. 

När mannen greps, endast en timme efter larmet om branden, tidigt på morgonen den 18 december, hade han redan gjort vissa uttalanden till personal på platsen som gjorde att misstankar riktades mot honom. Enligt åklagaren är anledningen till brottet att kvinnan ville skiljas från mannen. 

– Motivet till den här händelsen misstänks vara en förestående skilsmässa. Kvinnan i familjen ville alltså skiljas och det väckte starka känslor hos den här mannen, säger Emma Olsson. 

Mannen förnekar dock att han medvetet skulle ha tänt eld på kvinnan. 

– Han har en annan version av hur det har gått till, men han har medgett att han förde med sig bensin från undervåningen till sovrummet där hon befinner sig. Sen hävdar han att det var en olyckshändelse hur det började brinna, säger Emma Olsson. 

Grannarna väcktes av skrik i samband med branden.
Grannarna väcktes av skrik i samband med branden. Foto: Lars Lindqvist

I sovrummet befann sig vid tillfället också den gemensamme 21-årige sonen, som också dog av sina skador till följd av branden. Enligt åklagaren är det oklart exakt vad som har hänt med honom, men i stämningsansökan framgår att han dog av en kombination av rökförgiftning och brännskador. 

Han hittades senare död i sovrummet, berättar åklagaren. 

Ytterligare tre personer befann sig i radhuset när branden inträffade: tre döttrar, varav två var vuxna och en 17 år vid tillfället. 

– De har tre döttrar som också sover på övervåningen och som vaknar av det här, säger Emma Olsson. 

Åklagarens uppfattning är att döttrarna vaknar av mammans skrik och att de sedan försökte rädda henne genom att dra ut henne ur huset. Men de lyckades inte och fick därför lämna sin mamma på undervåningen i radhuset. 

– De har ju mardrömmar av det här naturligtvis, säger Emma Olsson. 

Händelsen har chockat även flera av grannarna som blev vittnen till händelsen. Familjen har tidigare uppfattats som lugn och trevlig av de boende i området. 

– Det är en jättechock, sade en boende till DN i december.

Har utredningen visat att det har förekommit något våld inom familjen tidigare?

– Det har varit en dålig relation mellan mannen och kvinnan under lång tid, men det har inte framkommit att det har förekommit något våld eller så, säger Emma Olsson. 

DN har även talat med den åtalade mannens advokat Anna Dahlbom Langley som berättar att han förnekar brott.

– Min klient förnekar både mord och grov mordbrand. Han har en annan version av hur branden startade än vad åklagaren har.