Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Åklagaren: Södertäljepolisen har inte gjort fel

Foto: Anna-Lena Mattsson

Förundersökningen av polisens agerande när en rånare sköts till döds i Södertälje läggs ner. ”Det förelåg en rätt att skjuta för polisen i handlingsögonblicket”, säger åklagaren.

– De tre polismännen fick muntliga uppgifter om att ett väpnat rån pågick på Storgatan 3 och springer dit för att ingripa. När de kommer fram får de uppgiften bekräftad. En av dem uppfattar att mannen som vaktar utanför riktar sitt vapen mot honom. Då skjuter han, säger vice chefsåklagare Kay Engfeldt på enheten för polismål.

Strax efter kom två andra personer utrustade med vad som uppfattades som automatvapen ut ur guldbutiken. Minst en av dem ska ha riktat sitt mot polisen som då sköt. Totalt ska uppemot femton polisskott ha avlossats. Gärningsmännen sköt, såvitt Engfeldt vet, inga.

– På en skjutbana kan man möjligen placera ett skott inom ett par centimeters radie. Men här, när man springer fram och skjuter... personen som får det dödande skottet kommer fram bakom en öppen dörr på Audin. Därför håller polismannen skottet något högt för att avvärja det som han uppfattar som ett brottsligt angrepp mot honom, säger Kay Engfeldt.

Därmed saknas straffrättsligt ansvar i något avseende, menar han. Alltså avskrivs i ett beslut alla misstankar om såväl vållande till annans död som framkallande av fara för annan alternativt tjänstefel. Alternativet hade varit att polisen avvaktat med risk för sitt eget liv.

Vad hade krävts för åtal?

– Om offret varit obeväpnat. Man kan förenklat säga att det man sänder ut får man tillbaka, uppträder man otrevligt blir man otrevligt bemött. I den här situationen vet polisen att en person som är beredd att begå ett rån är desperat och beredd att använda våld för att genomföra sin plan. Typiskt sett är det alltså en högre våldsnivå i sådana situationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.