Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aklagaren-tacksam-for-att-21-aringen-upptacktes-i-tid/

STHLM

Åklagaren: ”Tacksam för att 21-åringen upptäcktes i tid”

Delar av den planlösning av skolans lokaler som 21-åringen ritade upp för att visa hur han tänkt genomföra attentatet. Foto: Polisen

– Ett väldigt speciellt ärende. Vi får vara ytterst tacksamma för att rådiga grannar larmade polisen. Hade 21-åringen lyckats utföra dådet skulle det ha fått mycket allvarliga konsekvenser.

Det säger kammaråklagare Anna Stiernstedt om åtalet mot 21-åringen som planerade ett attentat mot en skola i Stockholm.

Fallet med den 21-åring som står åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till grov mordbrand är speciellt ur flera olika aspekter. Det handlar om mycket grov brottslighet – men ”bara” på förberedelsestadiet. 

I normalfallet är det svårt att leda i bevis att någon har förberett att utföra ett brott. Samma sak gäller när brottsligenheten når upp till försöksstadiet – inte heller då är det självklart att det går att bevisa.

– I det här fallet har polisen dock bedrivit en omfattande utredning, vi har gjort många olika beslag och hållit många förhör. Inte minst de uppgifter som den åtalade själv lämnat har spelat roll, säger kammaråklagare Anna Stiernstedt som på måndagen åtalade 21-åringen som planerade att utföra ett attentat mot sin gamla gymnasieskola.

Hon menar att utredningen visar att 21-åringen gjort konkreta förberedelser; han har gjort flera olika inköp, han har förvarat och sammanställt materialet och de facto tillverkat sprängsatser och bomber. Han har också bevisligen lagt upp planer som han själv dokumenterat genom att såväl skriva ner dem, som att rita planlösningar över de skollokaler där han tänkt spränga de egentillverkade bomberna och sätta eld på biblioteket.

– Bevisläget är med andra ord gott, menar Anna Stiernstedt.

Enligt NFC, Nationellt forensiskt center, som analyserat den arsenal av hemmagjorda bomber som 21-åringen hade i sitt rum, skulle konsekvenserna ha blivit förödande om de kommit till användning – så väl materiellt som fysiskt. Skulle han lyckas sätta eld på biblioteket kunna flera människor ha dött, till exempel. 

En t-shirt som togs i beslag hemma hos 21-åringen. Han hade själv skrivit texten ”Shoot up your local scholl” Foto: Polisen

Inledningsvis fanns det misstankar om att 21-åringen hade politiska motiv – och att det därför kunde röra sig om ett terrorbrott. Misstankarna grundade sig i det som 21-åringen själv skrivit i två olika anteckningsböcker. I dem för han löst grundade resonemang kring framför allt fascism – en ideologi som han påstår sig tycka överlägsen alla. På framsidan av en av anteckningsböckerna hade han även ritat ett hakkors.

Han hade också införskaffat en kamouflagefärgad jacka med en tyst flagga. I en av fickorna hade han en papperslapp där han hade sammanfattat hur han skulle gå till väga för att utföra dådet.

– Vid en sammanvägning av fynden och alla de förhör vi hållit så kom vi dock fram till att det inte rörde sig om något politiskt motiverat brott, säger Anna Stiernstedt.

Hur skulle du beskriva hans motiv?

– Det är oerhört svårt, vi kan ju inte vara inne i någon persons huvud och rota. Svaret på den frågan har nog bara gärningsmannen. Om ens han har det. Det handlar ju om en gärningsman som mått mycket dåligt, svarar Anna Stiernstedt.

Det har redan beslutats om att en så kallad RPU, en rättspsykiatrisk undersökning, ska genomföras på 21-åringen. Kommer den fram till att han led eller lider av en allvarlig psykisk störning kan han inte dömas till fängelse.

– I det fall han bedöms vara frisk är dock straffvärdet högt – det handlar om flera år i fängelse. Men eftersom det handlar om brott på förberedelsestadiet går det att yrka på ett straff som ligger under minimistraffet, säger Anna Stiernstedt som alltså kommer att avvakta resultatet av den RPU som ska genomföras.

Hennes tankar går i dag till det faktum att det mest av allt var en slump att 21-åringen greps.

– Det är bara att konstatera att det är svårt för samhället att upptäcka och erbjuda stöd och hjälp till individer som mår så dåligt att de hyser den här typen av tankar. Det är olyckligt att han inte fått hjälp tidigare.

Attunda tingsrätt har ännu inte planerat in när rättegången ska inledas. Sannolikt blir det ett par veckor in i januari.