Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aktionsgrupp-mot-antisemitism-pa-karolinska-far-pris/

STHLM

Aktionsgrupp mot antisemitism på Karolinska får pris

Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska får pris. Foto: Magnus Hallgren

Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska universitetssjukhuset får ett pris mot rasism och främlingsfientlighet, som Region Stockholm delar ut varje år. 

– Aktionsgruppen ser priset som ett erkännande, skriver Annette Bruchfeld, en av gruppens representanter i en kommentar. 

Region Stockholm delar årligen ut ett pris mot rasism och främlingsfientlighet, för att uppmärksamma arbete mot rasism i regionens egna verksamheter. I år har aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska utsett till en av prisets mottagare. 

Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism bildades på Karolinska universitetssjukhuset då det 2018 anmälts fall av antisemitiska trakasserier i en verksamhet på Karolinska, som DN uppmärksammat i flera artiklar. Bland annat har flera anmälningar gjorts till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som utreder kränkande och antisemitiska trakasserier av en läkare i en av sjukhusets verksamheter. 

”Gruppen, bestående av läkare från flera olika patientområden, påtalade att det inte gjorts tillräckligt för att garantera nolltolerans mot all form av diskriminering och trakasserier på sjukhuset. Att som anställd eller enskild stå upp mot orättvisor och diskriminering kräver stort personligt mod. Aktionsgruppen har genom sitt engagemang tydligt markerat att det är oacceptabelt att negligera antisemitism och rasism och den fortsätter att agera mot all form av diskriminering oavsett tro, etnicitet, kön eller sexuell läggning”, lyder juryns motivering. 

Annette Bruchfeld, docent och överläkare på Karolinska och aktiv i gruppen, skriver i en kommentar till DN att aktionsgruppen ser priset som ett erkännande av att arbetet är viktigt. Hon pekar på att gruppens arbete började som en reaktion på antisemitism inom sjukhusets verksamhet och där sjukhuset som arbetsgivare fortfarande låter repressalier fortgå mot en visselblåsare. 

”Men fördomar och diskriminering slutar inte där. Det är av yttersta vikt att patienter ska känna trygghet i att deras behandling inte påverkas av deras bakgrund och likaså att sjukhuset lever upp till sin värdegrund så att personal inte utsätts för särbehandling eller trakasserier. Det aktuella priset bör vara en drivkraft för samtliga är att arbeta mot en sådan utveckling”, skriver Annette Bruchfeld. 

Priset, som delas ut av Region Stockholm sedan 1997 har i år två mottagare. Sahar Almashta tilldelas priset för podden Integration i praktiken.