Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Aktivister ockuperar skolbyggnad i Högdalen

02:03. Ockupanter har intagit en gammal skola i Högdalen i södra Stockholm.

Gamla Högdalens skola är under ockupation. Sedan en vecka tillbaka har boende och aktivister i Högdalen intagit byggnaden för att protestera mot att det ska byggas närmare 400 bostadsrätter på platsen. Intrånget är polisanmält av fastighetsägaren, byggbolaget Veidekke.

– Vi ser det inte som att vi ockuperar. Vi har öppnat upp en offentlig byggnad som tillhör medborgarna.

Orden är ”Liz”. Hon heter egentligen någonting annat, men på grund av en upplevd hotbild mot aktivister i allmänhet vill varken hon, ”Lukas” eller ”Clara” framträda med sina riktiga namn.

Samtliga tre är medlemmar i föreningen Högdalens vänner, ett nätverk av aktivister som sedan lördagen den 23 maj mer eller mindre bor i den flera tusen kvadratmeter stora byggnaden bakom Högdalens centrum.

De hävdar att själva ockupationen – eller ”öppnandet” av byggnaden som de vill beskriva det – skedde spontant efter att nätverket arrangerade en vårfest på torget förra helgen.

– Det var öppet, vi tog oss in. Och så slog det oss att det är ett effektivt sätt att visa alla medborgare i Högdalen att det här är deras egendom, deras mötesplats, säger ”Clara”.

Sedan dess har nätverket arrangerat workshops, utställningar, yoga, självförsvarsträning och öppnat kafé i de spatiösa lokalerna. I ett rum på botten våningen finns en ”Free shop”, en pop-up butik där man kan få kläder gratis. Tre gånger om dagen lagas det varm mat som också delas ut gratis. I ett av de forna klassrummen är det uppenbart att minst ett 30-tal personer för närvarande bor.

Fastighetsägaren Veidekke har polisanmält det olaga intrånget och Kronofogden är inkopplad.

– Det är jätteolyckligt och tråkigt att det blivit så här. Vi har agerat som fastighetsägare och kan inte göra på annat sätt. Det här får de rättsvårdande myndigheterna hantera, säger Mårten Otherus, regionchef på Veidekke bostad Mälardalen.

Han ser verkligen fram emot att dra i gång bostadsprojektet:

– Läget är perfekt, det är nära till kommunikationer och service. Vår målgrupp är unga personer, vi satsar på små lägenheter, 1:or och 2:or, fortsätter han.

Men nu är alltså byggnaden ockuperad. Tanken var att visst inre rivningsarbete skulle påbörjas inom kort och att den stora rivningen ska dra i gång i höst.

– Vi kände till via samråden att det fanns en del synpunkter på upplåtelseformen, men detaljplanen överklagades inte, vilket ju annars är väldigt vanligt i Stockholm. Vi var glada över att kunna komma i gång med projektet utan dröjsmål, säger Mårten Otherus.

Att detaljplanen inte överklagades ser dock nätverket Högdalens vänner som ett av många ”bevis” på att det råder ett demokratiskt underskott.

– De flesta Högdalsbor hade inte en aning om att tomten sålts och ska exploateras av ett byggbolag. Staden reade ut fastigheten och nu kommer de att tjäna hundratals miljoner – men utan att det byggs lägenheter som de som bor här har råd att bo i, menar ”Lukas”.

Högdalens vänner menar att det som nu sker i Högdalen följer ett mönster:

– Det pågår en gentrifiering av våra ytterstadsområden. Fattiga maktlösa människor körs över. Här hade det behövts billiga hyresrätter eller kanske ett äldreboende, men ingen har velat lyssna på vad medborgarna har att säga, menar ”Clara”.

Liksom ”Liz” ser hon aktionen i ett större perspektiv:

– Vi måste visa varandra att de går att agera, att det går att ta tillbaka egendom som är vår. Nu skapar vi det som människor behöver, en mötesplats där vi kan göra saker tillsammans.

Att aktionen är olaglig vet de självklart om. Sedan i lördags har fem polispatruller och ett flertal väktare besökt och genomsökt byggnaden. På torsdagen utsåg polisen en så kallad dialogpolis som ska föra samtal med aktivisterna.

– Vi diskuterar inte vilken taktik vi har med medierna, låter Lars Byström på polisens presstalesman hälsa när DN frågar om hur polisen tänkt agera.

Föreningen Högdalens vänner är inte oroliga.

Hur långt är ni beredda att gå?

– Så långt vi behöver. Vi vill sätta fokus på bostadspolitiken och det demokratiska underskott vi redan nämnt. Hur det går beror mest på hur myndigheterna väljer att agera. Vår utgångspunkt är ickevåld, men engagemanget är extremt stort, svarar ”Lukas” utan att närmare vilja gå in på vad han menar.

Sedan förra lördagen har hundratals personer kommit till den gamla skolan, som nätverket nu döpt om till ”Folkets hus”. Enligt nätverket, där många högdalsbor ingår, har många tackat aktivisterna som drog i gång ockupationen.

– Skolan har stått tom länge, det är en plats politikerna gömt undan för folket och sedan slupmat bort. Det skapar ilska och en känsla av att man inte räknas, säger ”Clara”.

Det stämmer att det var länge sedan det bedrevs någon skola i fastigheten. Sedan 1974 har istället Fria teatern, Folktandvården, biblioteket, Försäkringskassan och stadsdelens socialtjänst huserat i lokalerna. Den del som inrymmer Fria teatern kommer att bli kvar.

– Vi har gjort liknande projekt i Huddinge och Bredäng, intresset för den här typen av smålägenheter är jättestort. Nu hoppas vi förstås att vi hittar en bra lösning på den situation som uppstått, säger Mårten Otherus.

Skönhetsrådet motsatte sig rivningen av skolan under samrådsprocessen. Dels anses byggnaderna ha ”hög arkitektonisk kvalitet” (den är ritad av Carl Nyrén), och dessutom rymmer den konstverk av Nisse Zetterberg, i form av betongfris och mosaiker. Enligt rådet skulle därför en rivning ”innebära ett offer som inte går att motivera”.

Men är det inte lite sent att agera nu? Planerna har varit kända i fem år?

– Ingen har reagerat tidigare, för ingen har förstått vad som var på gång. Men även om vi inte kan förändra den enskilda beslutet så får vi möjlighet att uppmärksamma utvecklingen, svarar ”Liz” från Högdalens vänner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.