Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Akut blodbrist i Stockholm – operationer kan ställas in

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Just nu är det mycket stort behov av blodgivare på flera håll i landet, och behovet väntas bara öka ännu mer under sommaren. 

I Stockholm är bristen på blod akut, vilket innebär att planerade operationer kan tvingas ställas in.

Normalt sett är blodcentralernas lager som lägst under sommarmånaderna, när semesterfirande svenskar prioriterar andra saker än att ge blod. 

I år har dock sommarvärmen kommit tidigt, vilket Malin Joelsson, ordförande för Geblod Kommunikation, tror är förklaringen till att dessa låga nivåer nåtts redan nu.

– Och det är ju inte bra såklart, med tanke på att vi har sommarmånaderna framför oss, säger hon.

I både Göteborg och Skåne är behovet av blodgivare mycket stort, men värst är det i Stockholm där behovet betecknas som akut.

– Det innebär att operationer som inte är livsnödvändiga kan behöva ställas in. Men sker det olyckor eller liknande hjälper blodcentralerna varandra, så vid akuta behov finns det alltid blod att tillgå, säger Malin Joelsson.

Kan de här transporterna mellan centraler innebära att akuta operationer blir fördröjda?

– Ja, men risken är liten då det finns ett väl inarbetat samarbete mellan landstingen. Är man patient i akut behov behöver man inte vara orolig.

Det finns inga rutiner för att importera större mängder blod från andra länder, och dessutom är det svårare för blodbussen att göra insamlingsinsatser på arbetsplatser under sommaren eftersom många har stängt. 

Men även om nivåerna redan nu är alarmerande tror Malin Joelsson att situationen kommer lösa sig.

– Vi brukar ha väldigt plikttrogna givare. När vi informerar om att bristen är akut så brukar vi få gehör, säger hon.

Hur denna information går till skiljer sig över landet, men blodcentralerna kan bland annat gå ut i radio eller ringa upp tidigare blodgivare.

I morgon är det dessutom internationella blodgivardagen, som bland annat uppmärksammas genom löparevenemanget ”Blodomloppet” i 17 svenska städer och är en viktig plattform för information om blodgivning.

– Den här dagen kommer ju lägligt. Jag hoppas det kan ge lite snabb respons, men jag räknar med att vi ändå måste göra punktinsatser för insamling framöver, säger Malin Joelsson.

Läs mer: Stockholmare sämst på blodgivning – skyller på stress 

Läs mer: Blodet sinar i Sverige – trots fler nya givare

Fakta.Blod

Människan har 346 blodgrupper, varav de vanligaste kategorierna är A och 0. Det är även inom dessa grupper som bristen är som störst just nu.

Vill man ge blod kan man vända sig till någon av landets blodcentraler. Där kan blodet lagras i upp till sex veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.