Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Akuten på Karolinska och Södersjukhuset underkänns

Akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna kan inte leverera säker vård till patienter som väntar på en vårdplats, enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Liknande kritik riktas mot Södersjukhuset i Stockholm

– En av orsakerna är brist på sjuksköterskor, vilket gör att vårdplatser inte kan öppnas, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo till Nyhetsbyrån Siren.

Ivo har gjort en oanmäld tillsyn på Södersjukhuset och konstaterar att patienter som fått besked om inläggning i vissa fall måste vårdas på akuten i mer än ett dygn på grund av platsbrist. Under den tiden kan patienterna inte erbjudas en en lugn miljö. Många får ligga i korridorerna och har därför ingen möjlighet att larma personalen vid behov.

Den enda mat som finns på akuten är smörgåsar. Allvarligare är enligt Ivo att läkemedel som kan behövas i en akut situation inte finns tillgängliga. 

– Det rör sig ofta om multisjuka äldre som behöver läkemedel, då måste man ge sig ut på jakt på sjukhuset för att hämta läkemedlen, säger Lena Renman till Nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Karolinska karar inte uppdraget

Liknande kritik riktas mot Karolinska i Solna. Sjukhuset måste enligt Ivo säkra att patienter i väntan på en säng på en avdelning får den vård, läkemedel, mat och dryck som de behöver. Även på Karolinska vårdas många patienter i korridorerna, där man inrättat en sektion som kallas ”Slussen” som släcks ned nattetid. 

– Det är så personalen har försökt att hantera situationen i syfte att ge patienterna en lugn och stillsam plats, säger Lena Renman till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Ivo:s rapport händer det att sängarna tar slut och nu kräver myndigheten att  Karolinska säkerställer att det finns tillgång till säkra lokaler. Sjukhuset har vidtagit åtgärder, men Ivo bedömer att dessa bara är kortsiktiga och inte någon lösning på grundproblemet.

Läs mer: Patienter vårdas i kulvertar – Danderyds sjukhus får skarp kritik

Tidigare har Danderyds sjukhus fått liknande kritik. Enligt Lena Renman handlar det om ett storstadsfenomen.

Anna Jansson, funktionsområdeschef för bland annat akutmottagningen  på Karolinska i Solna, säger att en normal kväll är det upp till fyra patienter som måste övernatta på akutmottagningen. I november var det i snitt två personer.

– Vi har alltid tre sängar färdigbäddade för att kunna ta hand om de patienter som på grund av bristen på vårdplatser måste övernatta på akutmottagningen. Vi ser till att att de får mat och mediciner från andra avdelningar.

Anna Jansson välkomnar den konkreta rapporten från Ivo. Problem kopplade till bristen på vårdplatser har högsta prioritet på sjukhuset. 

– Verksamhetens huvuduppgift är att rädda liv, men vi måste ställa om så att vi kan ta hand om de patienter som får långa vistelsetider på akutmottagningen, säger Anna Jansson.

Johan Bratt, chefsläkare på Stockholms läns landsting, ser allvarligt på kritiken från Ivo. Han säger att de somdrabbas värst är multisjuka äldre patienter.

– Det är nu upp till varje vårdgivare att presentera en detaljerad plan för att åtgärda problemen, säger han.

Viktigaste är enligt Johan Bratt att se till att patienterna får rätt läkemedel och att bevakningen är bra, så att patienterna kan komma i kontakt med personal när de behöver.

På landstingsfullmäktige den 5 december fattar Stockholms läns landsting beslut om en ”kömiljard” som ska syfta till att rekrytera mer personal, öka tillgängligheten och korta köerna såväl på akutmottagningar som inne på sjukhusen.

- Vi ser allvarligt på kritiken från Ivo. Akutsjukvården ska erbjuda snabb och tillgänglig vård för patienterna. Alliansen i Stockholms läns landsting kommer att gå igenom Ivo:s rapporter och fördjupa vår dialog med sjukhusen om problemen, säger Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.