Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Akutsjukhus bäst för förlossning”

Förlossningskliniker bör ligga vid akutsjukhus. Det säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) efter erfarenheten av BB Sophia. Att bidra med mer pengar för att rädda kliniken har inte varit möjligt, säger hon. Beskeden välkomnas av S i landstinget, som hoppas på avveckling av vårdval inom förlossningsvården.

Öppnandet av en privat förlossningsklinik vid Sophiahemmet var en fråga som drevs hårt av alliansen i landstinget då Filippa Reinfeldt (M) var sjukvårdslandstingsråd. Nu stänger kliniken i maj efter bara två år, och blivande föräldrar får mindre att välja mellan, trots att vårdvalet ska öka valfriheten.

– Jag tycker att poängen med vårdval är framför allt att föräldrarna ha så mycket makt över vården som möjligt, och det kan man konstruera på olika sätt. Möjligen är det så att just förlossningsvården är svår att få till rent ekonomiskt när den ligger placerad utanför ett akutsjukhus. Vårdval kan vara bra, men jag tror att det är bra om förlossning ligger i anslutning till akutsjukhusen, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L), som säger att hon känt till de BB Sophias ekonomiska problem sedan förra våren.

Intäkterna till klinikerna avgörs av antalet förlossningar. En fråga som då aktualiserades var möjligheten till utökat uppdrag, för att kunna ta emot mammor tidigare än graviditetsvecka 37.

– Då träffade jag ganska snabbt Praktikertjänst, som ville diskutera vilka graviditeter de fick ta emot. Sedan fick de landstingets tillåtelse att ta emot mammor från vecka 32.

Att den privata kliniken hade höga personalkostnader, bland annat då specialistläkare hyrdes in eller anlitades som konsulter för jourverksamheten som DN berättat, kände hon däremot inte till.

– Jag satt inte i hälso- och sjukvårdsnämnden när de startade. Ersättningar till hyrläkare är inget vi diskuterat. Jag visste att de gjort en felbedömning, och det är klart att bemanningskostnaderna varit stora, för att de inte kunnat dra fördel av att dela på kostnader som man kan göra på ett stort sjukhus.

Diskussionerna med Praktikertjänst om ekonomin fortsatte under hösten 2015, innan företaget till slut sade upp avtalet i februari. Beskedet har väckt upprördhet, och flera föräldrauppror har startat för att stoppa nedläggningen.

Varför gör inte alliansen allt för att rädda BB Sophia?

– Det tycker jag att vi har gjort. Diskussionerna har kokat ner till att de behövt mer pengar, och det har vi inte haft möjlighet att ge. Vi kan inte ge mer pengar till Praktikertjänst än till andra kliniker som både tar emot mammor i tidigare graviditeter, och klarar mer komplicerade förlossningar. Det skulle både vara juridiskt och moraliskt tveksamt, säger Anna Starbrink.

Beskeden att förlossningsvården bör ligga vid akutsjukhusen välkomnas av den socialdemokratiska oppositionen i landstinget, som vill att vårdvalet inom förlossningsvården avskaffas. Vårdvalsmodellen innebär bland att privata aktörer själva avgör vart de vill etablera sig.

– Jag tolkar detta som att alliansen i landstinget äntligen är beredda att ompröva sin vårdvalsreligion. Jag förväntar mig nu att etableringsfriheten för privata företag avskaffas, så att vi kan styra förlossningsvården till akutsjukhusen. Jag välkomnar den här tillnyktringen, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Varför då?

– Det är ett politiskt misslyckande att landstinget under tio år inte har haft kapacitet inom förlossningsvården. Vårdvalet har varken gjort att trygghet eller valfrihet ökat, eftersom man överlåtit till den privata marknaden att lösa vart man vill etablera sig. Det har visat sig inte fungera.

När BB Sophia avvecklas 19 maj kan upp till 4000 förlossningsplatser fattas i Stockholms län. Förlossningarna har nu fördelats på länets övriga förlossningskliniker för att klara trycket 2016. Problemet är att rekrytera personal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.