Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/al-azhars-tidigare-styrelse-atalas-for-grova-ekobrott/

STHLM

al-Azhars tidigare styrelse åtalas för grova ekobrott

Sju personer i den tidigare styrelsen för den religiösa friskolekoncernen al-Azhar åtalas nu för grova ekobrott. Det uppger Ekobrottsmyndigheten. Totalt ska 11 miljoner kronor ha förskingrats från stiftelsen. 

Rätta artikel

På torsdagen kom beskedet att Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot flera personer för trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Brotten har begåtts mellan 2015 och 2018. 

DN har tidigare rapporterat om att flera personer i styrelsen tidigare häktades i slutet av november. I december släpptes dock alla personerna utom en – men då uppgavs samtidigt att misstankarna kvarstod mot ”minst en av personerna”

När ärendet nu går till åtal är det totalt sju personer som anklagas för ekonomisk brottslighet. al-Azharstiftelsen drivs ”i princip helt med skolpeng från kommunen”, enligt Ekobrottsmyndigheten. Myndigheten menar vidare att den tidigare styrelsen har ”låtit föra ut sammanlagt 11 miljoner kronor från stiftelsen och dess dotterbolag”. 

De förskingrade pengarna har sedan förts till en bolagsgrupp som ägs av den tidigare ordföranden för al-Azharstiftelsen. 

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål som är att bedriva skolverksamhet, vilket innebär att man gör sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare i ärendet, i ett uttalande.

Den tidigare ordföranden ska dessutom ha ”orsakat ett dotterbolag skada om minst 2,45 miljoner kronor genom att, bakom ryggen på övriga styrelsemedlemmar, sälja en tomträtt för 4 miljoner kronor utan att redovisa rätt köpeskilling”. 

Vidare åtalas den tidigare ordföranden också för grovt penningtvättsbrott. Bland annat handlar detta om att personen har tagit emot runt 3,4 miljoner kronor i ett av bolagsgruppens företag, och enligt Ekobrottsmyndigheten ska de pengarna ha kommit från en bolagsplundring i Göteborg. Delar av de pengarna ska sedan också ha slussats iväg utomlands.