Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Åldersbestämning av ensamkommande: ”Måste ske på rättssäkert sätt”

Foto: Roger Turesson

Nyligen gick fyra moderata kommunalråd i Stockholms län ut och krävde att Migrationsverket tidigare i asylprocessen gör en åldersbestämning. Andra kommuner åldersbestämmer redan på egen hand ensamkommande som de misstänker är över 18 år. Tre av dem har fått flytta ut från sina boenden.

De tre berörda har alla överklagat Sollefteå kommuns beslut och kräver att det ska göras dna-tester eller andra medicinska undersökningar för att slå fast deras ålder. Detta har nämligen inte skett. Sollefteå kommun har i stället, efter att man fattat misstankar om att de tre personerna är äldre än 18 år – samtliga boende på så kallade HVB-hem för ensamkommande flyktingar – endast samtalat med dem och iakttagit deras beteenden.

I två av fallen menar kommunen att de berörda till och med kan vara upp emot 30 år gamla. I beslutsunderlagen står bland annat ”X ser fysiskt äldre ut, både i kropp och utseende”, ”Y ställer frågor på ett sätt som är mer vuxet” och ”vi anser oss inte kunna ha en vuxen man som Z på boendet av hänsyn till våra andra barn”.

I samma ögonblick som socialförvaltningen i Sollefteå kommit fram till att de anser att personerna är över 18 år har de förlorat sin rätt att få det bistånd som socialtjänstlagen annars ger dem. Migrationsverket har då fått ta tillbaka ansvaret och placerat dem på boenden för asylsökande vuxna. DN har inte lyckats nå någon ansvarig tjänsteman eller politiker i Sollefteå, men en person som arbetar på ett HVB-hem där en av de nu berörda personerna bott berättar för DN att man har en handlingsplan i Sollefteå.

– Är det helt uppenbart att den boende är äldre än 18 anmäler vi det direkt till socialförvaltningen. Då har vi redan observerat personen ett tag och är säkra på vår sak. Vi kan inte ha vuxna män på våra boenden, de skapar oro hos de yngre och tar upp platser från barn som faktiskt behöver dem, säger den anställde.

I Stockholms stad finns ingen liknande policy i dag, man tar inga egna initiativ till utredningar när det gäller ålder.

De tre individerna i Sollefteå, samtliga män, vidhåller att de är under 18 år. Nu ligger ärendena för avgörande på Förvaltningsrätten i Härnösands bord.

– Det här är en helt ny typ av ärenden, konstaterar rådman Robert Dalman som nu begärt att Migrationsverket ska yttra sig.

I förra veckan gick fyra moderata kommunalråd i Stockholms län ut krävde att Migrationsverket mycket tidigare i asylprocessen gör en åldersbestämning.

– Om inte staten tar det ansvaret så kommer vi i kommunerna att börja göra det, sa Leif Gripenstam, (M), kommunråd i Täby, något han håller fast vid.

– Men det måste i så fall ske på ett rättssäkert sätt, med en metod som fungerar. Det bästa är att staten gör det, för som det fungerar nu, utan någon som helst kontroll, fungerar det inte, fortsätter han.

I helgen gav också migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) besked om att han senast i höst ska presentera ett förslag där Migrationsverket och Rättmedicinalverket tar ansvaret för åldersbedömningarna.

Fakta. Kommunernas handlings­utrymme

En kommun kan inte överklaga ett beslut om att en person anvisas till kommunen. Har Migrationsverket ansett att en person är under 18 år ska den då få det stöd som socialtjänstlagen ger den. Stödet som ges till ensamkommande flyktingbarn omfattar så väl rätt till boende som till utbildning och fostran.

Migrationsverkets åldersbestämning binder dock inte kommunerna, de har rätt att göra en annan bedömning när de ska besluta om rätt till stöd till individen.

Källa: Sveriges kommuner och landsting, Migrationsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.