Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aldre-ber-kommunen-om-hjalp-med-matinkop/

SVERIGE GÅR SAMMAN

Äldre ber kommunen om hjälp med matinköp

Karin Sjöberg, husmor på Söderledskyrkan i Farsta, hjälper Gerd Sterner med matinköp. ”Jag vet att om jag får corona så kommer jag inte att klara mig”, säger Gerd.
Foto: Roger Turesson

Många äldre som saknar anhöriga som kan hjälpa till med matinköp ber nu kommunen om hjälp. Trots uppmaningen från Folkhälsomyndigheten om att äldre ska hålla sig isolerade får många betala en avgift på 489 kronor för hjälpen.

– Den här avgiften ska bara bort. Jag vet gamla som inte har råd och som fortfarande går och handlar själva och därmed utsätter sig för risker, säger Alf Andersson på PRO i Stockholms län.

Gerd Sterner, 83, öppnar dörren till lägenheten i Farsta. Karin Sjöberg, som är husmor på Söderledskyrkan i Farsta, ber henne att ta två steg tillbaka innan hon ställer in fyra fulla papperspåsar med mat i hallen. Tidigare på dagen har hon och diakonen Anna Stiernstedt fått en inköpslista över telefon.

Karin Sjöberg lagar vanligtvis mat till ett hundratals församlingsmedlemmar varje vecka, men har liksom många andra anställda fått nya arbetsuppgifter nu när kyrkans ordinarie verksamhet lagts på is under coronakrisen.

När hon backat tillbaka kan Gerd stiga fram och hämta påsarna, som innehåller bland annat fiskbullar, tomater, glass, jäst, mjölk och choklad.

– Om man ska sitta inlåst så är det bra att ha något gott att äta. Jag och Hans har också bakat bröd, för min del är det första gången sedan barnbarnen var små för nästan 20 år sedan, säger Gerd Sterner.

Hans är Gerds särbo sedan sex år, som för fyra veckor sedan oplanerat blev hennes sambo. De brukar ses på helgerna, men när Folkhälsomyndigheten uppmanade alla äldre att hålla sig isolerade blev Hans kvar.

– Han kom till mig som vanligt efter att han sjungit i sin kör och sedan dess har han inte kunnat åka hem, berättar Gerd Sterner.

”Om man ska sitta inlåst så är det bra att ha något gott att äta”, säger Gerd Sterner.
Foto: Roger Turesson

Nu fördriver de tiden med korsord, matlagning och en daglig promenad. Men de vågar inte gå och handla själva och har därför tagit hjälp av Gerds son, som har bil och bor i Täby. Men nu har personer i sonens närhet insjuknat i det nya coronaviruset varför hon inte längre vågar träffa honom. Vid två tillfällen har hon bett okända människor utanför matbutiken att handla mjölk åt henne.

– Vi hade ingen mjölk här, till kaffet.  Så vi gick ner på centrum, väntade utanför Lidl och då kom en man som såg trevlig ut så jag frågade om han kunde köpa två liter mjölk och gav honom en tjuga. En annan gång var det en kvinna, hon sa att hon gärna skulle hjälpa mig fler gånger men hon bodde i Saltsjöbaden.

– Löfven pratar om att folk erbjuder sig att handla och sätter upp lappar, men jag har inte sett en enda lapp någonstans, säger hon om statsministern, och tillägger att det mestadels är andra äldre som bor i området.

På stadsdelsförvaltningarna runt om i Stockholms stad råder högtryck. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är över 70 år att låta bli att åka kommunalt, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. På myndighetens hemsida uppmanas äldre i stället ”ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden”.

Men de som saknar nära anhöriga eller kontaktnät kan vända sig till kommunen om hjälp. Stadsdelsförvaltningar runt om i Stockholms stad vittnar om en ökning av ansökningar från äldre som vanligtvis inte har hemtjänst.

I Skarpnäck rör det sig hittills om 14 personer innan påsk. 17 i Farsta.

– Vi har fått in ett flertal ansökningar gällande inköp från äldre som är oroliga för corona. Avgiften räknas fram utifrån inkomster, bostadskostnad och omfattningen av insatser som beviljas. Vanligtvis beviljas inköp en gång i veckan, maxavgiften för denna insats är då 489 kr i månaden, säger Sara Hollertz, tillförordnad enhetschef på Södermalms stadsdelsförvaltning, beställarenheten för äldre.

Sedan i början av mars har 27 äldre bett om hjälp med inköp av oro för corona, enligt Sara Hollertz, alla har beviljats hjälpen. Av dessa betalar 23 maxtaxan på 489 kronor. Två har en delvis reducerad avgift och två betalar ingenting, eftersom deras ekonomi inte tillåter det.

Detsamma gäller i exempelvis i Enskede-Årsta-Vantör, tjänsten debiteras enligt Stockholms stads riktlinjer om avgifter.

– Vi har inga särskilda avgiftsgrupper, ändrade nivåer på grund av Corona, säger Catarina Söderberg, enhetschef på stadsdelsförvaltningen, beställarenheten för äldre.

Alf Andersson, intressepolitisk samordnare för PRO i Stockholms län, är kritisk:

– Bort med den här avgiften. Det här ska vara bortkopplat från pengarna. Vi måste skydda de äldre. 489 kronor är väldigt mycket pengar för den som har det dåligt ställt eller är van att leva väldigt sparsamt. Vi vet gamla som därför går och handlar själva och utsätter sig för risker, säger han.

I mars meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges kommuner och regioner att man kommit överens med civilsamhället om att stötta kommunerna med hjälp till personer i riskgrupper eller över 70 år, med matinköp och upphämtning av mediciner. I exempelvis Hägersten-Liljeholmen och Farsta är samarbetet i gång.

– Det är via stadsdelens biståndshandläggare som vi får information om vilka som önskar hjälp med matinköp, säger Hannes Hellgren, samordnare för seniorverksamheten på Farsta stadsdelsförvaltning.

Stadsdelen samarbetar med Ica bomben i Hökarängen och inköpen görs bland annat av personal från Svenska Kyrkan.

För Gerd Sterner är hjälpen livsvikig, menar hon.

– Det betyder oerhört mycket, och det känns tryggt. Det är nog det viktigaste. För två år sedan var det en man i parken som hotade mig med en hammare, och ville ha mina pengar. Och det händer ju så mycket annat så man vågar ju inte sätta upp lappar själv och be om hjälp.

Hon beskriver den nuvarande situationen som en ond dröm.

– Det är så otäckt allting. Vi vet vad som händer om vi får corona, då dör vi bägge två. Man tror inte att det är sant att det är så här man ska leva nu. Det är nog det allra värsta, att man inte ser något slut på det hela.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt