Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 20:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aldre-erbjuds-fotbad-och-glass-i-stallet-for-stadning-for-att-klara-hettan/

STHLM

Äldre erbjuds fotbad och glass i stället för städning för att klara hettan

00:57. Huddinge kommun erbjuder de äldre glass och kalla fotbad i stället för städning så länge värmeböljan pågår. DN besökte Tallgårdens äldreboende där de äldre serveras chips i det nedkylda svala rummet.
Bild 1 av 8 85-åriga Inga Nilsson säger inte nej till en glass. På Tallgårdens äldreboende i Huddinge är det fri tillgång för att svalka de äldre.
Foto: Erik Nylander
Bild 2 av 8 Alla uteaktiviteter har flyttat inomhus på kommunens äldreboenden i Huddinge på grund av hettan.
Foto: Erik Nylander
Bild 3 av 8 Kerstin Hjalmar på Tallgårdens äldreboende erbjuds ett svalkande fotbad. - Det var skönt. Jag känner mig nedkyld i hela kroppen, säger hon.
Foto: Erik Nylander
Bild 4 av 8 På Tallgården i Huddinge försöker personalen anpassa aktiviteterna till vädret. Här planeras ett biobesök på Heron City.
Foto: Erik Nylander
Bild 5 av 8 En nyinstallerad kylanläggning ger välkommen svalka i "svala rummet" på Tallgårdens äldreboende i Huddinge.
Foto: Erik Nylander
Bild 6 av 8
Foto: Erik Nylander
Bild 7 av 8 – Vi gör allt vi kan för att de äldre ska få svalka. Målet är att ingen ska behöva läggas in, säger Ellinor Isacsson, enhetschef på Tallgårdens äldreboende i Huddinge.
Foto: Erik Nylander
Bild 8 av 8 På Tallgårdens äldreboende i Huddinge finns ett svalt rum med kylanläggning där de äldre kan svalka sig.
Foto: Erik Nylander

Många äldre drabbas hårt av värmen och har svårt att få i sig vätska. I Huddinge kommun har äldreomsorgen helt lagt om verksamheten, och erbjuder glass och kalla fotbad i stället för städning så länge värmeböljan pågår.

Fokus ligger på att minska hälsoriskerna för äldre och funktionshindrade.

– Målet är att ingen ska behöva läggas in på grund av värmen, säger Ellinor Isacsson, enhetschef för Tallgårdens äldreboende i Huddinge.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in