Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Äldre får allt mindre hemtjänst

Hemtjänsten i Stockholm har dragit ned kraftigt på tiden. En pensionär på Södermalm ska få hjälp ur sängen, duscha och äta frukost på en halvtimme. Två privata utförare har hoppat av.

– Vi hade en ambition att ge pensionärerna den kvalitativa omsorg de är berättigade till. Men pengarna räcker inte till det, säger Birgitta Gunneflo, vd på Stockholms borgerskap, som beslutat att lägga ner sin hemtjänstverksamhet.

Äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) håller med om att pensionärerna har fått mindre tid.

– Jag har sett att en del stadsdelar inte ger hemtjänst på den nivå som pensionärerna ska ha.  Det är viktigt att lyssna på de aktörer som menar att det inte går ihop. Vi riskerar att utförarna får för lite pengar, säger han.

I somras införde Stockholms stad nya schablontider för hemtjänsten, där olika arbetsmoment tidsbestämts (se nedan).

Tanken var, enligt dåvarande äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (KD), att det inte skulle råda någon orättvisa mellan stadsdelarna. Men alla skulle även i fortsättningen få en individuell bedömning.

I praktiken har tiden hemma hos pensionärerna skurits ned kraftigt, på Södermalm med uppemot 25 procent, menar Ulf Bjerregaard, huvudskyddsombud för Kommunal.

– Det känns som om vi stjäl tid från de äldre, säger han.

Förra våren gick den enhet på Södermalms stadsdelsförvaltning som beställer hemtjänst med fyra miljoner kronor i underskott. Då fick tjänstemännen i uppdrag att se över alla biståndsbeslut.

Sex månader senare hade beställarenheten ett överskott på 14 miljoner samtidigt som de två kommunala hemtjänstenheterna – Nytorget och Högalid – gick back med sammanlagt 5,5 miljoner.

– När man vänder 18 miljoner på ett halvår, då har det hänt något, säger Ulf Bjerregaard.

När biståndsbesluten sågs över i somras fick en pensionär – med exakt samma beslut om insatser – 56 timmar mindre i månaden. En annan – med betydande utökat antal insatser – 20 timmar mindre. Det är bara två av ett antal liknande exempel. Men det räcker inte. Prognosen för den kommunala hemtjänsten på Söder i år är minus 3,2 miljoner kronor. Nu vill stadsdelen minska personalen med drygt tio helårsarbetare.

– Blir det mindre arbete? Blir det färre pensionärer? Vi vill att biståndsbeslut baseras på socialtjänstlagen och inte på stadsdelens ekonomi, säger Ulf Bjerregaard.

Nu har två av de mest välrenommerade privata utförarna, Ersta diakoni och Stockholms borgerskap, slutat med hemtjänstverksamheten. Ersta angav som skäl att ersättningen från staden är för låg för att de ska kunna hålla god kvalitet i omsorgen. Borgerskapets hemtjänst gick med underskott i tre år innan den lades ned.

– Ersättningen räcker inte, man måste antingen dra ned på tiden hos pensionärerna eller betala icke marknadsmässiga löner till personalen, säger Birgitta Gunneflo.

Joakim Larsson har gett äldreförvaltningen i uppdrag att se över systemet och förbättra det.

– Vi kommer ganska snart att presentera en förändring, säger han.

Schablonlista för hemtjänsten

De nya schablontiderna för hemtjänsten började gälla i juni 2010. Äldreförvaltningen är noga med att påpeka att det ska göras en individuell bedömning:

Städning 75 minuter

Två rum och kök. Dammsugning, våttorkning av golv, dammtorkning, rengöring av kök och badrum. Vid behov, minst två gånger per år, ska skåpluckor, dörrar och lister torkas av. Kyl, frys och spis och spisfläkt rengörs.

Tvätt 75 minuter

Två maskiner inklusive hopplockning av tvätt, bokning av tvättstuga och sortering av ren tvätt.

Inköp 45 minuter

I hjälpen ingår att hämta inköpslista, handla, ställa in varor i kylskåp och skafferi.

Matlagning 30 minuter

Lunch eller middag i hemmet. 15 minuter för frukost och mellanmål.

Sällskap vid måltid, matning 15 minuter

Fönsterputs 75 minuter

För två rum och kök. Byte av gardiner ingår.

Promenad 45 minuter

Social samvaro 30 minuter

Bad/dusch 30 minuter

Klädsel 10 minuter

Toalettbesök 15 minuter

Äldre får inte den hjälp de ska ha

Hela 70 procent av pensionärerna får inte den hjälp som de är beviljade, visar en rapport som Stiftelsen Äldrecentrum publicerade i somras.

26 hemtjänsttagare samt personal på olika nivåer inom hemtjänsten på Kungsholmen och Essingeöarna intervjuades. Enligt en majoritet av pensionärerna i undersökningen, överensstämmer inte biståndsbesluten med vad de har fått utfört i sina hem.

Även vårdbiträdena vittnar om brist på samstämmighet mellan biståndsbeslut och faktiska insatser. Majoriteten av vårdbiträdena känner inte till

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.