Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Äldre får bestämma över hemtjänsttiden

Foto: BSIP SA / Alamy

Stockholms stad ska sluta detaljstyra hemtjänsten, i stället får de äldre själva mer inflytande över vad tiden ska användas till. Modellen prövas redan i år i Bromma, Hässelby-Vällingby och på Kungsholmen.

– Vi ska inte ha några biståndsbeslut där det står "dusch 10 minuter, mellanmål 15 minuter". Det är viktigare för de äldre att kunna välja vad hemtjänsten ska göra än att välja utförare, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

Biståndsbedömaren beslutar om en ramtid – hur många timmar hemtjänst den äldre behöver under en vecka eller en månad. Hur tiden ska disponeras bestämmer den äldre tillsammans med hemtjänstpersonalen. Systemet – som är resultatet av majoritetens hemtjänstutredning – införs i hela staden under 2017.

– Vi skärper kraven på utförarna, för att höja kvaliteten i hemtjänsten och få bort dem som är oseriösa, säger Clara Lindblom.

Utförarna ska ha kollektivavtal, eller kollektivavtalsliknande villkor, och en hög personalkontinuitet.

– De äldre vill veta vem som kommer hem till dem, det är det övergripande målet. Vi ska utarbeta ett mått för hur många olika personer som maximalt ska arbeta hemma hos en äldre, säger Clara Lindblom.

 

Dagens krav är för slappa, vi har ungefär 130 privata aktörer och det finns en hel del oseriösa.

 

Arbetsgivaren ska bekosta arbetskläder, samt lokaler med tvättmöjligheter och omklädningsrum. Staden ska ta referenser när ett företag vill utöva hemtjänst.

– Det ökar möjligheten att hålla ute oseriösa företag. Dagens krav är för slappa, vi har ungefär 130 privata aktörer och det finns en hel del oseriösa, säger Clara Lindblom.

De krav som redan finns om utbildning och att behärska det svenska språket blir kvar, men de kommer, enligt Clara Lindblom, att skärpas om det behövs.

– Vi har utsett kvalitetsobservatörer som är ute i verksamheten, de kan känna av stämningar och se hur insatserna fungerar. De tuffare kraven kommer att minska antalet utförare och därmed göra uppföljningen mer hanterbar, säger hon.

Två välrenommerade utövare, Ersta diakoni och Stockholms borgerskap, har slutat med hemtjänst eftersom de anser att ersättningen är för låg. Hur ser du på det?

– Vi höjer hemtjänstpengen med två procent extra 2017. Stiftelsen Äldrecentrum ska också tillsammans med de idéburna utövarna komma fram till hur vi ska underlätta för dem, säger Clara Lindblom.

Oppositionen. Ros och ris

Liberalerna välkomnar förslag som gör det möjligt för äldre att bestämma mer över sin hemtjänst, men menar att hemtjänsten i Stockholm behöver utökade ekonomiska resurser.

Kristdemokraterna är kritiska till att alltför omfattande krav på utförarna kan begränsa valfriheten.

Moderaterna är positiva till ramtider men vill ha en reformerad biståndsbedömning som säkerställer att äldre får vård efter behov.

Fördjupning. Hemtjänsten

Äldre får kameraövervakning i stället för hemtjänst. Att sätta upp kameror i stället för nattliga besök blir vanligare i landets kommuner.

Fortsatt ökning av osäkra omsorgsjobb. För sjätte året i rad ökar andelen tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg. Det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal.

Vuxna barn tar över äldreomsorgen Äldre vill gärna ha hjälp från sina söner och döttrar – men de vill inte vara beroende av sina barn. I dag tvingas allt fler ta hand om sina gamla föräldrar för att omsorgen brister.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.