Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Äldre i uppror mot M:s provval

– Det handlar om demokrati, säger Margareta Olgart Holmberg, ordförande för M-seniorer i Stockholms stad, och styrelseledamoten Göran Swahn utanför partihögkvarteret i Gamla stan.
– Det handlar om demokrati, säger Margareta Olgart Holmberg, ordförande för M-seniorer i Stockholms stad, och styrelseledamoten Göran Swahn utanför partihögkvarteret i Gamla stan. Other: Mats J Larsson

I två val på raken har antalet äldre moderatpolitiker från Stockholms stad blivit färre i riksdagen. Nu har pensionärerna i partiet tröttnat och tar strid för att kunskap och erfarenhet ska väga tyngre. De vill också att betydelsen av det interna provvalet ska minska.

I valet 2014 försvann nästan alla äldre riksdagsledamöter från Stockholms stad från de två största partierna. Socialdemokraterna införde en kvotering för att få in fler yngre än 35 år. I Moderaternas fall skedde en föryngring sedan ungdomsförbundet Muf fått stort genomslag i försöksnomineringen där moderata medlemmar får rösta på kandidater som ska finnas med på valsedlarna till riksdag, landsting och kommun.

Valdeltagandet var som vanligt lågt. Den gången var det bara lite mer än 27 procent av M-medlemmarna som deltog i försöksnomineringen. Ändå gjorde nomineringskommittéerna bara mindre förändringar, trots nya regler sedan provvalet 2010 då DN avslöjade att en riksdagskandidat betalat medlemsavgifter för att värva röster till sig själv.

Till den moderata förbundsstämman till helgen har M-styrelsen i Stockholms stad lagt fram ett förslag som innebär att försöksnomineringen ska äga rum parallellt, men resultatet ska hållas hemligt för nomineringskommittéerna tills listor sammanställts.

Men det är inte tillräckligt, tycker M-seniorerna i Stockholms stad (MSS) som i en motion tydligt vill skilja processerna åt och att fem kriterier ska styra urvalet: kunskap, erfarenhet, färdigheter, moderata värderingar och ”politisk charm”.

– Vi tycker att de här kriterierna måste finnas hos kandidaterna för att de över huvud taget ska komma i fråga. Men våra synpunkter har över huvud taget inte beaktats, säger Margareta Olgart Holmberg, ordförande i MSS.

Hon och många äldre moderater är besvikna på förbundsstyrelsen. Därför blir det strid på stämman när frågan ska avgöras på lördag.

– Det är många äldre i partiet som inte får något gehör. Det måste finnas en viss representativitet för att väljarna ska känna igen sig, säger Göran Swahn, styrelseledamot i MSS.

Men förbundsstyrelsen håller inte med om att de äldre medlemmarnas synpunkter inte beaktats.

– Vi har haft en lång process att ta fram förslaget. Under den processen har också seniorerna deltagit och i förslaget har vi tagit hänsyn till en del synpunkter, säger Joakim Larsson (M), förbundsordförande i Stockholms stad.

Han tycker att det vore fel att upprätta listor på kandidater innan medlemsomröstningen äger rum.

– Har man en färdig lista riskerar den att påverka den andra processen och det vill vi undvika, säger Joakim Larsson.

Han tycker inte att det är ett problem att antalet äldre M-stockholmare i riksdagen blivit färre.

– Ålder är inte den enda aspekten, säger Joakim Larsson.

Bakgrund.Moderaternas provval i Stockholm

Inför valet 2010 avslöjade DN ett utbrett fusk i Moderaternas provval som ledde till att sju personer togs bort från valsedlarna till riksdag, landsting och kommun.

Inför valet 2014 bytte provvalet namn till försöksnominering, men fick ändå stor betydelse. Ungdomsförbundet Muf lyckades få in många kandidater på valbar plats, och äldre petades undan.

Av nio moderata riksdagsledamöter från Stockholms stad är bara en över 65 år, trots att 19 procent av de röstberättigade i valet 2014 var pensionärer. Av 13 M-ledamöter från Stockholms län är ingen över 65 år, trots att nästan en fjärdedel av väljarna är det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.