Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aldreboende-anvander-videosamtal-for-att-bryta-ensamheten/

STHLM

Äldreboende använder videosamtal för att bryta ensamheten

01:36. "Jag älskar mina barn. Det var underbart att få se och prata med min dotter", säger 74-åriga Thomas Laulund.

Sedan i onsdags råder besöksförbud på Stockholms äldreboenden. På Attendo Lignagatan i Hornstull kan de boende föra videosamtal med sina anhöriga för att minska ensamheten.

– Jag älskar mina barn. Det var underbart att få se och prata med min dotter, säger 74-åriga Thomas Laulund.

I onsdags införde Stockholms stad besöksförbud på samtliga äldreboenden. Då hade det privata omsorgsföretaget Attendo redan haft besöksstopp i tio dagar och de boende började känna sig ensamma och isolerade.

– Många av våra boende brukar få besök varje dag. Besöksförbudet blir ett problem för både de anhöriga och de boende. Självklart blir saknaden jättestor när man inte längre kan komma hit, förklarar verksamhetschefen Shahram Roshanghias.

Sedan i måndags har de boende på Attendo Lignagatan därför fått möjlighet att prata med sina anhöriga i videosamtal.

– Den här möjligheten finns ju egentligen alltid för oss som har smarta telefoner. Varför skulle vi då inte kunna göra det för de äldre också, resonerar Roshangias.

Thomas Laulund , 74, sitter avskilt i ett av boendets rum. En surfplatta står uppställd på det vita bordet. Med hjälp av den kan han både se och prata med sin dotter.

Thomas Laulund videosamtalar med dottern Frida Laulund.
Thomas Laulund videosamtalar med dottern Frida Laulund. Foto: Eva Tedesjö

– Det är så fint arrangerat att man kan se varandra på bild. Jag känner mig väldigt nöjd. Det är idealiskt, säger han.

Dottern Frida Laulund stämmer in.

– Det här är jättebra. Det är väldigt viktigt att kunna se ansiktet på de man älskar, säger hon.

På boendet bor 54 personer, varav 36 med någon slags demenssjukdom.

– För de som har demens blir videosamtalen svåra i början. Men när de väl kommer in i det tänker de inte på tekniken utan fokuserar mer på samtalet, förklarar Shahram Roshanghias.

Han berättar att personalen på boendet anstränger sig för att coronavirusets spridning inte ska förändra tillvaron mer än nödvändigt.

– Vi försöker att inte oroa oss. Livet ska gå vidare så normalt som bara möjligt. Men vi har behövt begränsa de boendes gemensamma aktiviteter.

I stället sysslar de boende med aktiviteter som inte utövas i grupp, till exempel fotbad och handmassage. Även uteaktiviteterna har begränsats för att minska smittorisken.

– Alla tycker nog att det är lite trist att inte få komma ut. Men vi har en väldigt fin balkong som man kan sitta vid när det är soligt. Man får göra det bästa av situationen, säger verksamhetschefen.

Verksamhetschefen Shahram Roshanghias instruerar.
Verksamhetschefen Shahram Roshanghias instruerar. Foto: Eva Tedesjö

Thomas Laulund påpekar flera gånger att han är tacksam över möjligheten till videosamtal, och att han känner sig väl omhändertagen.

– Ni ska veta att jag har det väldigt bra här. Det är väldigt fint och lätt att se positivt på tillvaron. Det här med videosamtal kommer jag göra om flera gånger, säger han.

Enligt verksamhetschefen kommer troligen videosamtalen att permanentas även efter coronaläget.

– Vi har haft lite teknikstrul men börjar få ordning på allt nu. Vi tänker oss att vi kan fortsätta med de här samtalen framöver, vissa anhöriga bor ju nämligen utomlands, säger Roshanghias.

Eftersom de boende tillhör riskgruppen för det nya coronaviruset måste personalen vara extra noga med hygienen. DN:s utsända får ta tempen innan de blir insläppta i lokalerna. Dessutom ombeds vi hålla avstånd och inte ta någon i hand.

– Vi stämmer av med personalen på morgonarna och ser till att de mår bra. Och vi städar extra, desinficerar hissen och alla handtag dagligen. Det är ingen garanti men vi gör så gott vi kan, säger han.

Så länge boendet har full personalbemanning satsar man även lite extra på maten för att de boende ska må bättre i dessa annorlunda tider.

– Vi vill lyxa till vardagen lite grann. I normala fall köper vi till exempel färdig potatissallad, men i dag gör vi allt från grunden. På ett ställe som detta blir måltiderna ofta dagens höjdpunkt.

Efter besöksförbudet är Thomas Laulund glad över att få se och prata med sina anhöriga.
Efter besöksförbudet är Thomas Laulund glad över att få se och prata med sina anhöriga. Foto: Eva Tedesjö

Thomas Laulund är nöjd med maten som serveras.

– Den är faktiskt utomordentlig. Jag har aldrig hört något klagomål på måltiderna. Alla är nöjda och glada, säger han och skrattar:

– På sjukhuset är det tvärtom. Där är det tråkig mat och tråkiga bekanta vid bordet!

Det nya coronavirusets dödlighet är svår att uppskatta. En stor kinesisk studie visar att den varierar kraftigt beroende på ålder och andra sjukdomar. Alla svenskar som har dött i viruset har varit över 70 år gamla.

Själv är Thomas Laulund inte rädd för coronaviruset. Han menar att han hellre tänker på annat.

– Det märks väldigt lite. Vi går faktiskt inte runt och tänker på corona. Vi tänker som vanligt och det är skönt. 

Läs mer: Besöksstopp på Stockholms äldreboenden efter flera coronafall 

Läs mer: Ny akut med infektionsklinik redo för coronapatienter