Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Äldreboende förväxlade medicin – äldre man dog

Personal på äldreboende gav man fel medicin. Mannen avled fyra dagar senare. Arkivbild.
Personal på äldreboende gav man fel medicin. Mannen avled fyra dagar senare. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En äldre man avled efter att personalen förväxlat medicin på ett omsorgsboende i Västerort i Stockholm. Boendet kritiseras nu av IVO för allvarliga brister i läkemedelshantering.

Mannen hade precis flyttat in på äldreboendet och fått överta en annan patients rum. På kvällen när personalen skulle se till mannen hittade de en dosett som tillhört den tidigare patienten. Trots att personalen hade fått information om att han inte skulle ha kvällsmedicin och att hans mediciner förvarades i läkemedelsrummet beslutade man att ge mannen medicinen.

Läs också: Länets utmaning: fler bebisar och fler pensionärer 

Personalen kontaktade jourhavande sjuksköterska då man trott att mannens kvällsmedicinering glömts bort. Sjuksköterskan ordinerade doserna och dubbelkollade inte läkemedelslistan. Personalen kontrollerade inte heller att dosettens personnummer stämde överens med mannens. 

Morgonen efter var mannen helt okontaktbar och fördes akut tills sjukhus. Under två dagar befann sig mannen i sovande tillstånd och när han vaknade kunde han varken tala eller svälja ordentligt. Fyra dagar senare dog han på sjukhuset. 

Personalen på äldreboendet, som tidigare varit kritiserat och i blåsväder, liksom den tjänstgörande sjuksköterskan får nu allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg för händelsen som inträffade 2016. Kritiken gäller både brister i läkemedelshantering och rutiner för att tillgodose patientens behov av säkerhet och trygghet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.