Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/aldreborgarradet-jag-far-signaler-om-att-hemtjansten-ar-alltfor-hart-pressad/

STHLM

Äldreborgarrådet: ”Jag får signaler om att hemtjänsten är alltför hårt pressad”

Personer som arbetar inom hemtjänsten i Stockholm ska kunna testas för covid-19 anser äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).
Personer som arbetar inom hemtjänsten i Stockholm ska kunna testas för covid-19 anser äldreborgarrådet Erik Slottner (KD). Foto: Johanna Norin/TT

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) vill att hemtjänstpersonal ska kunna testas för covid-19 för att de äldre inte ska smittas. Han betonar också riskerna med en hårt pressad hemtjänst.

– Man ska naturligtvis inte lägga scheman med 25 besök per dag. Det låter ju inte klokt om det är så.

Den stora majoriteten av de avlidna i sviterna av covid-19 är äldre personer och kritik har riktats mot hur smitta har tagit sig in på äldreboenden i Sverige och därmed orsakat en stor mängd dödsfall. 

Nu lyfts frågan om om hur hemtjänsten riskerar att drabbas av liknande konsekvenser. Hittills har drygt 40 procent av hemtjänstenheterna i Stockholm drabbats av smitta, enligt de senaste siffrorna som presenterades onsdagen den 22 april. 

Ansvarig för frågan är Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD).

– Man får bilden av att 40 procent av alla inom hemtjänsten är smittade. Men så är det inte. Av de här cirka 13.900 så är det alltså 1 procent som ligger på sjukhus och behandlas för corona. Och vi vet inte om alla har fått corona via hemtjänsten eller någon annanstans, säger Erik Slottner. 

Enligt stadsledningskontoret var det totalt 97 personer som hade hemtjänst och var konstaterat coronasmittade – 135 var misstänkt smittade och 139 som vårdades på sjukhus och som tidigare haft hemtjänst. 

Men risken för att smittan kan sprida sig bland de äldre som får hemtjänst måste ändå tas på allvar säger Erik Slottner. Han berättar att en möjlig lösning skulle kunna vara att testa hemtjänstpersonal för covid-19. 

Finns det någon tidsplan för när detta skulle kunna inledas?

– Nej, jag vågar inte säga det nu. Jag hoppas på att kunna ge besked om det inom kort. 

Så det är diskussioner som förs nu?

– Ja, det är absolut diskussioner som förs nu och vi vill ju detta. Men det är inte kommunen utan regionen som genomför de här testerna. Jag tror att vi kommer att kunna få till det här, men när vågar jag inte säga nu. 

Förra torsdagen, den 23 april, anmälde det förra äldreborgarrådet i Stockholm, Clara Lindblom (V), Stockholms stad till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för ”stadsledningens hantering och bristfälliga åtgärder för att begränsa risken för spridning av sjukdomen covid-19 inom hemtjänsten i Stockholms stad”. 

Clara Lindblom riktade även kritik mot den politiska ledningen, som hon menade inte hade gjort tillräckligt för att förhindra smittspridningen. 

Erik Slottner är kritisk till Clara Lindbloms utspel. Han kallar det för ”politisk teater” och beskriver kritiken som en ”käftsmäll” för alla i staden som jobbar hårt med frågan. Han håller dock med Clara Lindblom om vikten av att se till att smittan inte sprids i stor omfattning även inom hemtjänsten.

– Det här med att hemtjänsten är en riskfaktor, det har jag lyft från dag ett. Vi kan inte bara prata äldreboenden och riskerna med smitta där. Men för hemtjänsten är det människors privata boende det handlar om så vi kan inte införa besöksstopp där, säger han. 

Fackförbundet Kommunal har tidigare framhållit riskerna för både personal och de äldre vad gäller den dåliga tillgången på skyddsutrustning. Men det ser nu bättre ut än tidigare, berättar Erik Slottner. 

– Vi har säkerställt att vi kan följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har gett om när man ska ha skyddsutrustning. Det har varit ett hårt arbete att få tillgång till skyddsmateriel. 

”Jag får signaler om att hemtjänsten är alltför hårt pressad i sina delar, absolut”, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).
”Jag får signaler om att hemtjänsten är alltför hårt pressad i sina delar, absolut”, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD). Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en intervju i SVT:s Agenda den 19 april berättade Elisabeth Antfolk, Kommunals ordförande för sektionen privat vård och omsorg i Stockholm, hur hemtjänstpersonal har fått arbeta med äldre som misstänks ha covid-19 utan att ha tillgång till skyddsutrustning. Inte förrän misstanken formellt har bekräftas av en läkare eller sjuksköterska har hemtjänstpersonalen i många fall fått tillgång till skyddsutrustning. 

Enligt Erik Slottner är den begränsade tillgången generellt i Sverige när det gäller skyddsmaterial grunden till att man har varit återhållsamma inom hemtjänsten med att använda sådan utrustning. 

– Men nu börjar det lätta med skyddsmateriel. Vi har en bättre tillgång i dag till skyddsmateriel än vi hade för en eller två veckor sedan. Det är mycket möjligt att man kan vara mer tillåtande med skyddsmateriell framöver, säger han. 

Kommunal har även lyft frågan om hur hårt pressade scheman kan innebära att vissa äldre i extremfall kan ha upp till 25 olika personer från hemtjänsten hos sig under ett par veckors tid, vilket kan innebära en risk för smitta. 

– Men tittar man på genomsnittet i Stockholm så är det 11,8 personer under en sådan period. Och målet är 10 i Stockholm. Men då ska man komma ihåg att riksgenomsnittet är 16, säger Erik Slottner.

Är systemet så hårt pressat inom hemtjänsten att det riskerar att leda till risker för de äldre?

– Jag får signaler om att hemtjänsten är alltför hårt pressad i sina delar, absolut. Det är därför vi också nu håller på att kolla över om biståndsbedömningarna behöver bli mer generösa i vissa delar. Men det är också en ledarskapsfråga. Det ser vi när vi utvärderar arbetsmiljön. Man ska naturligtvis inte lägga scheman med 25 besök per dag. Det låter ju inte klokt om det är så, säger Erik Slottner.

Samtidigt finns det också ett stort tryck på personalen att besöka många äldre varje dag. DN har tagit del av uppgifter om hemtjänstpersonal som har gjort upp till 32 besök under en dag i en annan del av Sverige. Men även från Stockholm rapporteras det om 20-25 besök per dag för personalen. 

Om personal besöker väldigt många äldre per dag så verkar detta gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om minskad social kontakt. Vad är du beredd att göra åt den här situationen?

– Om man gör 25 besök på en dag, då är det väldigt korta insatser det gäller per brukare. Då är det förmodligen tillsynsinsatser och då är risken för smitta mycket, mycket liten. Det här är ändå en droppsmitta det handlar om. Ska man smitta någon så behöver man komma riktigt nära. När det gäller städning, inköp och tillsyn så är risken för smittspridning liten. 

Erik Slottner berättar också att han är medveten om att det finns brister i branschen och att han därför uppmanar personal som upptäcker felaktigheter att anmäla eller tipsa om detta.

Ibland tvekar folk inför att larma eftersom de är rädda för att bli av med jobbet. Hur ser du på det? 

– Det behöver ju inte vara en formell anmälan. Det kan ju vara ett tips till äldreförvaltningen. Man kan tipsa anonymt, men det är viktigt för oss att få reda på vilken utförare det är för att vi ska kunna följa upp fallet i fråga. Vi vill att alla utförare ska sköta sig, men om inte det sker så måste vi få reda på det på något sätt. 

Men om de har osäkra anställningar så vågar de kanske inte larma om problem. Ser du ett potentiellt problem här?

– Det är mycket möjligt att det är så. Men jag tror nog att väldigt många drar sig för att anmäla sin arbetsgivare alldeles oavsett om man är långvarigt eller kortvarigt anställd. Men det är ändå ett måste, för ska vi kunna komma åt de utförare som missköter sig, oavsett om de är kommunala eller privata, då måste vi veta vilka de är. 

Finns det något man kan göra för att få dem att våga?

– Det var en svår fråga. Om inte den enskilde vågar så kan man gå via Kommunal i det här fallet, som är fackförbundet. Jag hoppas att när jag som ansvarigt borgarråd uppmanar anställda att påtala brister och berätta vilka de är, att det är ett sätt att skapa lite mod. 

Läs mer: Covid-19 har tagit sig in på 75 procent av Stockholms äldreboenden