Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/alexandra-urisman-otto-ett-barn-behover-val-anda-bade-en-mamma-och-en-pappa/

STHLM

Alexandra Urisman Otto: ”Ett barn behöver väl ändå både en mamma och en pappa?”

Lilla Blecktornsparken 10.18.

Rätta artikel

Vi gungar varsitt barn, min fina vän Alexander och jag. Barnen kallar honom ”Gugge” och han är deras bästa kompis. 

Fnisset, den kalla vårvinden och den pendlande morgonstunden ger tankarna fritt spelrum. De hoppar i tiden, in i en annan blåsig vår. Min ivriga tonårshjärna som alltid ville diskutera, debattera. Vässa de politiska argumenten. När ingen hade tid att säga emot bollade jag tankarna med mig själv. Dödsstraff? Nej. Fri abort? Självklart. Skulle samkönade par få adoptera barn? 

Mer fart. Min dotter lutar sig bakåt i gungan, spanar fascinerat efter fåglar, grenar, flygplan. Och skammen trycker, hettar, sprider sig i min kropp. Jag minns att jag inte bara tänkte utan verkligen tyckte att det var tveksamt. ”Ett barn behöver väl ändå både en mamma och en pappa?”, hade någon sagt. Och jag hade tänkt: ”Ja, så är det nog.” 

Vi går hem. Hon har stekt pannkakor till barnen, hunnit plocka undan alla leksaker, lagt in sonens Bamse-tröja i tvätten. De hör henne och springer glädjevrålande in med skorna på. Rosiga kinder, andan i halsen, lycka i blicken. De kastar sig i hennes famn: ”Maaaaammaaaaaa!”

Alexandra Urisman Otto är reporter på DN och tacksam för att debattklimatet under uppväxten tillät henne att börja i en åsikt och sluta i en annan. Läs även hennes krönika om glädjen över att avgifta sig från sociala medier.