Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ali, 15, fick ny mamma i Stockholm

Ai Hussainis långa flykt från Afghanistan slutade hos en fostermamma. Efter nio månader fick han permanent uppehållstillstånd. ”Stockholm är så fin, det är här jag vill bo”, säger han.
Ai Hussainis långa flykt från Afghanistan slutade hos en fostermamma. Efter nio månader fick han permanent uppehållstillstånd. ”Stockholm är så fin, det är här jag vill bo”, säger han. Foto: Erich Stering
När Ali Hussaini var 12 år rymde han från Afghanistan. En två år lång resa genom nio länder slutade i Vårby. I dag bor han hos sin foster­mamma tillsammans med en annan pojke från Afghanistan.

– Jag ser ingen skillnad på henne och min mamma, säger Ali Hussaini, 15.

DN träffar Ali Hussain på Familje­stödsgruppen i Sandsborg, som förmedlade kontakten med hans svenska mamma. Petra Wennerblom, familje­hemskonsulent, kommer ihåg dagen då hon hämtade Ali.

– Han bodde på transitboendet Mandelgården i Sköndal. Han satt tillsammans med två kompisar på golvet och åt tårta. Han var nervös och ville att kompisarna skulle följa med. När vi sedan körde dem till hans nya mamma blev mötet väldigt lyckat, säger Petra Wennerblom.

När Ali var elva år blev hans pappa mördad av talibanerna på grund av att han arbetade som tolk åt den amerikanska militären och tillhörde ”fel” folk, hazarerna.

– Vi hade ett bra liv i Afghanistan innan pappa dog. När andra köpte vapen till sina barn gav min pappa mig böcker och pennor och sa åt mig att plugga, säger Ali.

Alis mamma ville ge honom ett bättre liv och tvingade honom att fly. Alis pappas kompis betalade en smugglare för att hjälpa Ali till Grekland. Pengarna hade han insydda i byxlinningen.

– Vi gick i en skog arton timmar. Vi var en stor grupp och en tjej var handikappad, hon kunde inte gå. Så vi var sex stycken som turades om att bära henne, berättar Ali.

Han gömde sig i ett bagageutrymme med tio andra pojkar på vägen till Pakistan. De gick i bergen över gränserna till Pakistan, Iran och Turkiet.

– Jag gick sedan från Turkiet till Grekland, utan pass eller papper. Där var jag i fem månader, jag bodde på gatan och hamnade i fängelse i sjutton dagar. Det var de jobbigaste dagarna i hela mitt liv, vi fick inte mat, inte gå på toaletten eller duscha, säger Ali.

Under de fem månaderna levde Ali på enbart apelsiner. När han och de han rymde med inte hade mat letade de i papperskorgar.

– De är de som är svaga som tar droger i dåliga tider, det gör inte jag.

På tåget till Stockholm träffade Ali en man som han berättade allting för. Mannen ringde polisen som tog honom från stationen till socialjouren på Söder.

Han fick ett jourhem i Vårby söder om Stockholm samma natt. Efter sex månader flyttades Ali till transitboendet Mandelgården i Sköndal. Och efter nio månader i Sverige fick han permanent uppehållstillstånd.

– I dag bor jag med min fostermamma. Första gången vi träffades så accepterade hon mig som sitt barn. Jag ser ingen skillnad på henne och min mamma. Hon är min riktiga mamma, säger Ali.

Ali vet inte exakt hur gammal han är eller vilket datum han är född. Han tror att det kan vara i december någon gång. Migrationsverket skrev i hans svenska pass att han var född 1997 och att hans födelsedag är den 17 januari. Dagen när han först fick kontakt med myndigheten.

I dag går Ali i åttonde klass och har lätt för att lära sig i skolan, tack vare att hans pappa fick honom att läsa mycket när han var liten. På fritiden spelar han fotboll med Djurgårdens 97:or. Han brukar också vara med sin flickvän, rita och skriva musik. Favoritartisten är rapparen Eminem.

– Musiken som jag skriver handlar om livet, och hur man kan få kämpa i svåra tider. Jag tänker att man ska ta livet på ett bra sätt. Man väljer själv sin väg och man klarar sig alltid, oavsett.

I framtiden vill han plugga och bli fotbollsproffs eller jobba med programmering, som dataingenjör. Han vill, självklart, bo i Sverige.

– Det bästa med Sverige är att man får gå i skolan och får en utbildning. Sedan fotbollen så klart, det har alltid varit min dröm att få spela fotboll. Stockholm är så fint, det är här jag vill bo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.