Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Alla evakueringsboenden är fullbelagda

Strömmen av asylsökande till Stockholm har inte minskat sedan gränskontrollerna infördes den 12 november. I tisdags kom familjen Al-Aswaad-Horani från Syrien till ett evakueringsboende i Sundbyberg. ”Vi är djupt tacksamma, trodde aldrig att vi skulle få så många leenden”, säger Ruba, 33.

Trycket på Migrationsverkets asylsökningsenheter är fortsatt väldigt högt, trots de gränskontroller som infördes den 12 november. Ungefär lika många som tidigare, runt 450 personer, söker asyl per dag i Stockholm. Orsaken är att Migrationsverket numera styr flödet genom att bussa asylsökande från Skåne till Stockholm för att sprida arbetsbördan.

Och samtliga evakueringsboenden i länet är nu fullbelagda. Det handlar totalt om 1 000 platser. De största finns i Sundbyberg (250 platser), Norrtälje (150 platser) och på Lidingö (110 platser).

I går kom familjen Al-Aswad-Horani från Damaskus i Syrien till boendet i Sundbyberg. Familjen består av mormor Zakiea Badawi, 64, hennes dotter Ruba och hennes barn Lana Horani, 17 och Nezar Horani, 11.

De kom efter en svår resa genom Europa, men de uppfattar att de är lyckligt lottade.

– Ingen krävde några fingeravtryck av oss någonstans och vi har inte haft några problem med poliser vid gränskontrollerna, säger Ruba Al-Aswad.

Familjen har hela tiden haft Sverige som mål. Här bor sedan tidigare två släktingar som flydde Syrien för två år sedan.

– De har sagt så mycket gott om Sverige. De verkar ha rätt, säger Zakiea Al- Aswaad.

När de anlände med tåg till Malmö sattes de på en buss till Migrationsverkets ankomstboende i Täby. Där bodde de ett par dygn, de ansökte om asyl och kördes till evakueringsboende i Sundbyberg.

Här bor för närvarande 220 personer i stora sovsalar. Det är en hangarliknande byggnad som med stora frivilliginsatser gjorts beboelig. Sängarna kommer från Socialstyrelsens beredskapslager, lakanen från Migrationsverket.

– Sällan har något känt så meningsfullt som det här. Att få vara med minskar en del av den frustration man känner över situationen, säger Margareta Forsberg Widlund, pensionerad lärare som nu arbetar många timmar per dag på boendet.

Totalt har 900 volontärer engagerat sig. Jobbet tar aldrig slut. De flesta "gäster", som de kallas, stannar här mellan tre och fem dagar, så omsättningen på människor är stor.

– Mitt i alla tragik så har vi mött mycket glädje och värme. Det är en väldigt speciell situation, konstaterar Magnus Ehntorp, präst i Svenska kyrkan och numera arbetsledare på boendet.

För familjen Al-Aswad-Horani, men också för 21-åriga, Amthal Tert, som pluggade till maskiningenjör i Syrien, kändes det som de kom i sista sekunden. Terrorattentaten i Paris har berört dem djupt och de förstår att det kommer att försvåra för flyktingar från Syrien som vill ta sig genom Europa.

– Vi var själva rädda för terrorister, under hela vår flykt. Det var så mycket människor överallt. En del sa att de kom från Syrien fast de inte ens talade arabiska, det var otäckt. Jag förstår om Europa vill kontrollera dem som kommer, säger Zakieda Badawi.

Även Amthal Tert vittnar om rädslan:

– På flykt är man utsatt av smugglare, kriminella. Man vet aldrig vem som är vem.

Nu vet ingen av dem vad som kommer att ske. Vilken timme som helst kan de bli i väg skickade till ett nytt boende, någonstans i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.