Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Alliansen förlorade omröstning om kritiserat vårdval

Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet, gläds åt beskedet.
Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet, gläds åt beskedet. Other: Nicklas Thegerström

Det blir inget vårdval reumatologi. Det nya omdiskuterade vårdvalet stoppades genom en omröstning i Stockholms landstingsfullmäktige. Beskedet välkomnas av Reumatikerförbundet.

De styrande i Stockholms läns landsting har uppvaktats flitigt av patientorganisationer, professionen och forskare för att förhindra ett vårdval för personer med reumatiska sjukdomar. Nu stoppades det nya vårdvalet i elfte timmen genom att oppositionen med S, V och MP och röstsiffrorna 75-72 vann omröstningen i budgetfullmäktige sedan Sverigedemokraterna svängt i frågan.

– Det är fantastiskt bra. Det här är något Reumatikerförbundet jobbat för ett bra tag. Vi är övertygade om att ett vårdval inte skulle bli bättre för dem med reumatiska sjukdomar, och vi har uppvaktat politiker och beslutfattare. Nu nådde vi ända fram, säger Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet.

Även oppositionspartierna gladde sig åt resultatet.

– Vi är mycket glada över att kunna förhindra att detta vårdval införs. I sin iver att privatisera nonchalerade Anna Starbrink (L) fullständigt alla kritiska röster, inklusive berörda patientorganisationer, säger Håkan Jörnehed (V), i en kommentar.

Strax efter omröstningen skickade Moderaterna ut ett pressmeddelande med budskapet att över 20.000 patienter vägras valfrihet när vårdvalet inte blir av. Lotta Håkansson delar inte den uppfattningen.

– Vi är övertygade om att våra medlemmar för större valfrihet på det sätt som det är nu. En hel del privatpraktiserande reumatologer har tvärtom sagt att de inte skulle kunna vara med i det nya vårdvalet, säger Lotta Håkansson.

Ett vårdval för patientgruppen skulle kunna påverka vården även utanför Stockholms län, enligt förbundet.

– Det har vi sett med andra vårdval, att läkare sökt sig dit. Vi värnar om jämlik vård i hela landet, säger Lotta Håkansson.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) säger att han är glad att patienternas åsikter fått gehör i fullmäktigeförsamlingen.

– Det här handlar om Sveriges största patientorganisation. Det finns inga som helst hinder att välja reumatoligisk vård i Stockholms läns landsting. Det här beslutet stoppar privatisering av vård, inte människors valfrihet. Det har också hörts varningar för att det här ska slå sönder möjligheter för forskningen, säger Dag Larsson.

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, säger att det är obegripligt att den borgerliga alliansen velat införa reformen till varje pris.

– Det här är det vårdval som ingen velat ha utom alliansens politiker. Det har väckt motstånd hos både reumatologer och patienter. Det är olyckligt att man inte varit mer lyhörd när alla uttryckt att man inte vill ha det, säger Susanne Nordling.

Beslut om att införa ytterligare ett vårdval, har redan fattats inom hälso- och sjukvårdsnämnden i maj då Sverigedemokraterna röstade med den borgerliga alliansen. Men under budgetfullmäktige meddelade gruppledaren Dan Kareliusson (SD) att partiet bytt fot.

Utgången beklagas av Moderaterna.
– Självklart accepterar vi fullmäktiges beslut. Däremot är jag bekymrad över att vårdvalet nu stoppats då detta drabbar patienterna - kvaliteten och valfriheten försvinner. Oppositionen vill ju stoppa flera vårdval, och om det blir så kommer köerna att öka, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

Hur ser du på att ni uppvaktats av både patientorganisationer och professionen för att det här vårdvalet inte ska bli av?

– Patienter ser kanske inte alla effekter av en förändring. Det har vi varit med om tidigare med andra vårdval, att man gillar det efteråt. Man vet vad man har, men inte riktig vad förändringen innebär.

Landstingsfullmäktige röstade också om att skrota fritt val av hjälpmedel i hörselvården. Efter införandet av fritt val har äldre personer gång på gång vittnat om hur de, bland annat i DN, känt sig påtvingade att köpa hörapparater för tiotusentals kronor av privata aktörer, i stället för landstingets egen upphandlade för 600 kronor. Fullmäktige röstade för att det fria valet får vara kvar, men den borgerliga alliansen lovar en översyn.

– Fritt val innebär att många får möjlighet att välja de hjälpmedel de vill ha, men jag ser att det förekommer en hel del avarter, och därför ska vi se till att det blir en översyn, säger Marie Ljungberg Schött.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.